Заместник-министър Иван Кондов запозна БДИПЧ-ОССЕ с усилията на МВнР да осигури възможност на българите в чужбина да гласуват


Заместник-министър Иван Кондов запозна БДИПЧ-ОССЕ с усилията на МВнР да осигури възможност на българите в чужбина да гласуват

Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов прие представители на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

На срещата вчера са обсъдени предстоящите на 9 юни в България избори за Европейски парламент (ЕП).

Кондов запозна представителите на БДИПЧ-ОССЕ с усилията на МВнР да осигури възможност на българските граждани в чужбина да упражнят правото си на глас. Заместник-министърът ги информира за изискванията за откриване на секции за провеждане на избори за ЕП извън страната и подготовката на изборния процес. Той подчерта наличието на необходимата воля, правна рамка, ресурси и експертиза за провеждането на свободни и честни избори за ЕП, съгласно най-високите международни стандарти и установените добри практики, посочват от МВнР.

Разговорът беше в рамките на специална мисия на екип от експерти на БДИПЧ-ОССЕ, които са на посещение у нас в периода 27 май – 2 юни т.г., за да оценят подготовката на изборите за ЕП.

По време на посещението си експертите от БДИПЧ-ОССЕ се срещат с членовете на Централната избирателна комисия, представители на други институции, свързани с подготовката на изборите за Европейски парламент, както и с представители на гражданското общество, медиите и политическите партии, които са излъчили кандидати за депутати в Европейския парламент, уточняват от МВнР.

Постоянният секретар на МВнР Светлан Стоев се срещна с представители на БДИПЧ на ОССЕ на 23 май. На срещата са обсъдени предстоящите избори за ЕП и Народно събрание на 9 юни, съобщиха тогава от пресцентъра на МВнР.

Добавена на 31.05.2024 г. в 21:55 ч.