От сумата, предвидена за заплати в центровете за спешна помощ, е оставен резерв за корекции, каза Красимир Митов от синдикат „Защита“


От сумата, предвидена за заплати в центровете за спешна помощ, е оставен резерв за корекции, каза Красимир Митов от синдикат „Защита“

От сумата, предвидена за заплати в центровете за спешна помощ, е оставен солиден резерв за корекции. Това каза пред журналисти Красимир Митов, председател на синдикат „Защита“ след среща със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. По думите му с този резерв се предвижда работещите да бъдат компенсирани, ако някъде са допуснати грешки. Настояваме, със съдействие на Министерството на здравеопазването, с 10% да се актуализират цените на клиничните пътеки, за да се повишат заплатите и в болниците, каза още Митов. По думите му част от областните болници, които нямат достатъчна дейност, няма да могат да осигурят заплатите, указани в досега действащия Колективен трудов договор. Стигнахме до общо мнение, че трябва да се търси вариант, за да може да се съхранят тези болници и да се търси изход от кризата, а не тя да се задълбочи, добави той. Митов изрази притеснение, че е възможно следващата им среща, планирана за 18 юни, да е с нов министър на здравеопазването.

Сумите за заплати са разпределени неправилно и работещите са ощетени, каза Георги Бакалов, шофьор във Филиала за спешна медицинска помощ – Сандански. По думите му сумата, която е определена за увеличение на заплатите, не е същата като тази, която е била обещана. В момента основната заплата на шофьорите във филиала е 1366 лв., а са били обещани 1800 лв., каза още той. Валентина Джавалекова, старша сестра във филиала, каза, че заплатата ѝ е увеличена с около 60 лв. Според Спаска Ветова, санитар в Клиниката по неврология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ основната заплата на санитарите е 1100 лв., а на медицинските сестри е 1750 лв.

В края на юли 2023 г. беше приет държавният бюджет за годината, в който за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и в регионалните здравни инспекции се предвиждат 30 млн. лв. повече.

През август 2023 г. от „Защита“ предложиха на Министерството на здравеопазването шофьорите в центровете за спешна помощ да получат увеличение на заплатите си с 600 лв., фелдшерите – с 500 лв., лекарите – с 400 лв., медицинските сестри – с 330 лв., парамедиците – с 350 лв., а санитарите – със 160 лв.

В края на август заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че в сила от 1 август основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалност ще получава 3300 лева, допълни тогава той. С договореното увеличение от 22%, средното увеличение на възнаграждението на лекар в центровете за спешна помощ е с 578 лева, на фелдшер или лекарски асистент – средно с 418 лева, на медицинска сестра – средно с 396 лева, на парамедик – средно с 272 лева, на санитар – средно с 225 лева, добави тогава Пенков. Сумите, предложени от синдикат "Защита", нахвърлят предоставените 30 милиона лева допълнително от държавния бюджет, посочи същия ден и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Добавена на 04.06.2024 г. в 18:15 ч.