Ученици от първи и втори клас посетиха Софийския университет и разгледаха музеите в него


Ученици от първи и втори клас посетиха Софийския университет и разгледаха музеите в него

По покана на Кариерния център на Факултета по педагогика ученици от първи и втори клас на 54-о Средно училище "Св. Иван Рилски" с изучаване на чужди езици и информационни технологии, с класни ръководители Златка Чардакова, Емилия Райкова и Мария Георгиева, посетиха Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Малките ученици разгледаха музея по палеонтология и исторична геология, и музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми. Доц. д-р Илиана Петкова, заместник-декан на Факултета по педагогика, разказа на учениците за историята на университета и за красотата на учителската професия.

Децата си направиха снимки във фоайето на аулата, седнаха на студентските скамейки в емблематичните 272-ра и 65-а аудитория, и се потопиха в студентското ежедневие, слушайки разказа на главен асистент д-р Йорданка Николова.

В музея по палеонтология и исторична геология на СУ, централното място, непосредствено срещу входа, е отредено за гордостта на палеонтолозите - за реставрирания скелет на род Дейнотериум (Deinotherium thraciensis Nikolov). Импозантният скелет (7 метра дължина и 4,20 метра височина), изграден от автентично запазени кости (повече от 90%), привлича интереса на посетителите. Скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край село Езерово, Пловдивско. По степента на изтритост на зъбите може да се предположи, че принадлежи на средно възрастен индивид на около 40-45 години. Дейнотериумът е загинал преди около 10 милиона години. Реставриран е от ст.н.с. д-р Иван Николов в продължение на седем години.

От разкриването му до днес дейнотериумът предизвиква огромен интерес на посетители и медии. Създаден е и научнопопулярен филм, отразяващ работните етапи - от намирането до окончателната реставрация на скелета. Копие на оригинала (в мащаб 1:10) е показвано на редица международни изложения. Сред получените многобройни отличия най-престижен е златният медал от панаира във Виена, се съобщава в информация, публикувана в сайта на Софийския университет.

Добавена на 17.05.2024 г. в 22:05 ч.