Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото за инцидента в тунел "Ечемишка" от 2017 г., при който загина жена


Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото за инцидента в тунел "Ечемишка" от 2017 г., при който загина жена

Софийският окръжен съд върна на прокуратурата делото за инцидента в тунел "Ечемишка" през 2017 г., при който загина жена. Днес се проведе разпоредително заседание по делото, като съдът прие, че има допуснати неясноти в обвинителния акт и съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят. Определението на съда подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок.

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души, на съд са дадени трима - Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. По време на заседанието днес адвокатите на тримата подсъдими посочиха, че в обвинителния акт има неясноти и противоречия, които го правят да не отговаря на законовите изисквания. След кратко съвещание със съдебните заседатели съдът прие доводите на защитата. Също така стана известно днес, че през септември 2023 г. е прекратено наказателното производство срещу бившите председатели на Управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и срещу Илиана Захариева, която е била член на УС на пътната агенция.

Прокурор Десислава Михайлова обясни пред медиите, че производството е прекратено, защото събраните доказателства не сочат за това те да са извършили престъплението, за което са обвиняеми. Тя допълни, че след като се запознае подробно с мотивите на съда, ще прецени дали ще протестира решението, или ще бъде изготвен нов обвинителен акт.

На въпрос дали формалният процес, или експертизите са причина за това разследването да продължи толкова дълго, прокурор Михайлова отговори, че причините са комплексни.

Тя обясни, че това е "трудно дело за доказване". Прокурорът посочи, че то има изключително голям обем доказателства, изключително тежка фактология и изключително дълъг период от време, в който е осъществявано бездействието.

По принцип българския наказателен процес е изключително формален и всяка една формалност следва да бъде изпълнена точно, каза Михайлова. Тя допълни, че гражданското дело, което близките на загиналата спечелиха, няма как да помогне на прокуратурата.

Добавена на 05.06.2024 г. в 17:25 ч.