Очаква се кандидатът за министър-председател на ГЕРБ – СДС Мария Габриел да внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си


Очаква се кандидатът за министър-председател на ГЕРБ – СДС Мария Габриел да внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си

Очаква се днес предложената за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел да внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си. Тя съобщи за решението на пресконференция в централата на ГЕРБ вчера.

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта Габриел.

Премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ вчера, призова ръководството на ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението с "Продължаваме промяната - Демократична България" и да се гласува правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да бъде променян съставът на Министерския съвет.

На 19 март държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Преди това номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия проучвателен мандат, който ѝ беше връчен от президента в съответствие с конституционната процедура, и представи състав и структура на Министерския съвет. По-късно от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

Добавена на 25.03.2024 г. в 08:40 ч.