Българската асоциация по информационни технологии инициира кръгла маса в подкрепа на образованието


Българската асоциация по информационни технологии инициира кръгла маса в подкрепа на образованието

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) организира кръгла маса на тема "БАИТ в подкрепа на образованието". Дискусията се състоя днес в Световния търговски център, в София.

“За БАИТ е изключително важна темата за българското образование. Именно, за да сме в темп и да успеем да отговорим на динамиката в развитието на технологиите, които навлизат в образователната система, като национално отговорна асоциация, решихме, че ще продължим с такова образователно събитие и тази година, но в нов формат”, каза Весела Койчева – изпълнителен директор на БАИТ.

“Когато имаш една уникална специалност, без значение дали това е в средното или във висшето образование, ти стигаш до липса на достатъчно адекватни специалисти, които да преподават в тези специалности, и да изграждат специалисти”, каза проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Тя обясни, че именно поради тази причина вторият компонент от визитката на ВУТП трябва да бъде присъствието на бизнеса. По думите ѝ първият компонент от тази “визитна картичка‘‘ е уникалният образователен профил, който Висшето училище по телекомуникации и пощи предлага.

“Когато успешно се споделят ресурси, когато се колаборират и бизнес, и образователни, и държавни институции, няма как да няма ефективен, ползотворен, и добър резултат, като в нашия случай това е един качествен кадър, който се влива не само в пазара на труда, но и намира своето адекватно място в него”, добави проф. Темелкова.

“Впечатлена съм колко много протегнати ръце от страна на бизнеса имахме през последните две-три години, и смятам, че точно това е пътят за развитие на професионалното образование в България”, коментира Маргарита Янакиева - директор на Професионалната гимназия по високи технологии "А. С. Попов", София. Добави, че доскоро интересът на родители и ученици към професионалните гимназии, бил прекалено малък. Според нея е изключително важно да не се 'късат' връзките в триадата – средно училище - висше училище - бизнес.

Представителите на бизнеса представиха връзката на своите фирми с българското образование, и целта на работата им, в посока тяхното засилване.

“През последните години българските кадри, които излизат на нашия пазар, са изключително адекватни. Въпреки трудностите и дискусиите за поколенията, които идват, за тяхната неангажираност, кадри има, и те са много по-фокусирани, с много по-добра подготовка, чисто вертикална – нещо, което не се е случвало в предишните години”, каза Иво Русев - главен търговски директор на Telelink Business Services. Той допълни, че като компания в Telelink си партнират с много университети, а техни служители са и преподаватели в някои от тях, за да бъдат в близък контакт с образователната система.

“През последните 20 години изключително активно работим в сферата на образованието, както като един от основните доставчици на технологии в образователната среда във всички аспекти – от детските градини до висшето образование и МОН, така и като компания, която поставя образованието заедно със здравеопазването като един от основните приоритети”, коментира Янко Бахчеванов, ръководител на отдел "Продажби" в Kontrax.

“Като една от най-големите компании в IT сектора в световен мащаб, Oracle поставя изключително голям фокус върху образованието и най-вече в посока това да развива дигитални умения, и да предоставя възможно най-много ресурси на образователните институции, като най-вече целта е тези  ресурси да стигнат до учениците и до студентите, тоест, до хората, които изграждат бъдещето“, каза Велина Топалова, старши търговски представител на Oracle Academy.

Както писа БТА, във форума участва и заместник-министърът Наталия Митева засегна темите за това каква е визията на МОН относно дигитализацията в българското образование, дигиталната грамотност, въвеждането на изкуствения интелект и значението на СТЕМ центровете за българските училища.

Добавена на 04.06.2024 г. в 23:00 ч.