В Университета за национално и световно стопанство бяха наградени първенците в Националното състезание по политическа икономия


В Университета за национално и световно стопанство бяха наградени първенците в Националното състезание по политическа икономия

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) беше домакин на награждаването на първенците от  Националното състезание по политическа икономия. Състезанието е индивидуално и се провежда в два етапа. Първият е писмен – изготвяне на есе, вторият е устен – събеседване по есето. Националното състезание по политическа икономия е едно от четиринадесетте състезания и конкурси, чрез които може да се кандидатства в УНСС, съобщават от висшето училище.

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, поздрави първенците за успешното представяне и отличните резултати на състезанието. По думите ѝ това е гаранция за техните бъдещи  успехи. “Катедра Политическа икономия е една от най-старите катедри с утвърдена класическа специалност, която поставя фундамента на икономическата наука. За да е студент в тази специалност, човек трябва да има както икономически подход и начин на мислене, така и желание за изследване, интегриране на теории и практика, и за мен е чест и удоволствие да връча тази награда“, каза зам.-ректорът по учебната дейност на УНСС.

“И тримата състезатели бяха наясно какво представлява политическата икономия и от гледна точка на амбициите им са попаднали на правилното място - и като университет, и като специалност. В есетата си те се спряха на актуални теми в разработката, на които показаха добра ориентация, много по-добра понякога и от тази на политиците или на преобладаващото обществено мнение“, уточни проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра “Политическа икономия“ в УНСС.

Един от участниците - Симон Трайков от Националната финансово-стопанска гимназия, София, споделя, че темата, по която е писал - за позитивите и негативите от навлизането на еврото в България, е много актуална. “Голямата дезинформация, която има в момента в медиите, ме възмущава, затова реших да напиша това есе, за да направя реална оценка на ситуацията в България“, казва той.

Друга участничка - Виктория Стойнев от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт “Йордан Захариев“, град Кюстендил, избира темата за изкуствения интелект, който според нея е бъдещето. Есето ѝ акцентира на отражението на изкуствения интелект върху пазара на труда.

Мелиса Йозкан избира темата за минималната работна заплата. "Самото състезание много ме заинтригува понеже дава много възможности“, казва участничката, отбелязват от УНСС.

Целта на Националното състезание по политическа икономия е да засили мотивацията и интереса на учениците към проблемите на политическата икономия; към пълноценно осмисляне на основните социално-икономически процеси в съвременното общество и към формиране на нагласа за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало. Форумът има за цел да предостави възможност за творческа изява на ученици със задълбочени познания в областта на политическата икономия.

От УНСС уточняват, че успешният резултат на първенците ще бъде признат като оценка отличен 6.00 от положен конкурсен изпит за кандидатстване във висшето училище, в специалност “Политическа икономия“. Победителите получават грамота, и парична награда, отбелязват от УНСС.

 

/ЙВЛ

Добавена на 26.03.2024 г. в 16:00 ч.