Започва записването за участие в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, съобщиха от Министерството на здравеопазването


Започва записването за участие в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, съобщиха от Министерството на здравеопазването

Започва записването за участие в шестнайсетото издание на националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. В него могат да се включат ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ), които са организатори на събитието.

Целта на олимпиадата е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора и превенция на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, употребата на алкохол и тютюневи изделия. 

Олимпиадата „Посланици на здравето“ е в три възрастови категории – от първи до четвърти клас, от пети до седми клас, и от осми до дванайсети клас, в две тематични области - „Ограничаване на тютюнопушенето и употребата на алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. 

Конкурсът се организира в две фази, посочиха от здравното ведомство. Първата фаза ще бъде в периода 5 април – 15 май, в който участниците изпращат своите проекти на тема превенция на хроничните незаразни болести. В рамките на втората фаза, от 20 май до 30 октомври, се изпълняват и отчитат дейностите, разписани в проектите. 

Всички желаещи могат да се регистрират за участие в първата фаза до 15 май, а във втората – до 30 октомври. Документацията може да се изпрати онлайн на адрес [email protected], или на хартия - на пощенски адрес: София 1000, пл. „Св. Неделя” №5. 

Допълнително информация за условията за кандидатстване и регламента на конкурса могат да бъдат намерени на сайта на МЗ. 

Проектите ще бъдат оценявани от експертна комисия, която включва представители на министерства и организации, уточниха от МЗ. Класирането ще бъде обявено до 5 ноември, след което резултатите ще бъдат публикувани на сайта на МЗ и неговите партньори, уточниха от ведомството.

Официалното награждаване на победителите ще бъде през декември. 

БТА припомня, че в петнайсетото издание на конкурса „Посланици на здравето“ бяха отличени 41 проекта.

Добавена на 03.04.2024 г. в 17:15 ч.