Служебният министър на образованието Галин Цоков ще участва във връчването на годишните награди за наука "Питагор"


Служебният министър на образованието Галин Цоков ще участва във връчването на годишните награди за наука "Питагор"

Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи днес, 17 май, годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от служебния министър на образованието и науката Галин Цоков, а сред гостите ще са някои от най-изявените ни учени, ректори на висши училища, представители на местната и изпълнителната власт, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).  

Церемонията ще се състои довечера в зала "Роял" на хотел Sofia Balkan Palace (на площад "Св. Неделя").

В тазгодишния конкурс кандидатстваха 45 учени. Отличията се връчват за 16-а поредна година, като журито включва само изявени учени. През тази година то е съставено от отличените с наградите "Питагор" през предходната  година. Сред тях са проф. д-р Тодор Дудев, дхн от Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", член-кор. проф. Стойчо Язаджиев, дфзн от СУ, доц. д-р Ангел Джамбов от Медицинския университет в Пловдив, проф. д-р Пепка Бояджиева от Института по философия и социология към БАН, д-р Диана Чолакова от СУ, доц. д-р Йордан Георгиев от Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, доц. д-р Джеймс Йоловски от Висшето училище по застраховане и финанси в София, и асистент д-р Александър Сираков от Медицинския университет в София. 

Наградите ще се връчат в осем категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука.

БТА припомня, че голямата награда "Питагор" за цялостен научен принос за 2023 г. бе връчена на проф. Тодор Дудев от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На тържествена церемония, състояла се на 19 май миналата година, бяха връчени ежегодните награди на Министерството на образованието и науката за принос в науката "Питагор" за 2023 г. Тържеството се състоя в аула "Максима" на Университета по национално и световно стопанство и беше открито тогава със слово на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Той подчерта, че силните страни в областта на научните изследвания в България се свързват основно с човешкия капитал. Български учени са сред водещите в редица традиционно силни области, като интердисциплинарната химия, електрическо и електронно инженерство, приложните науки - физика и математика, астрономия и астрофизика, и други.

Нашата страна е естествен лидер в някои научноизследователски тематики, свързани с културното наследство, националната идентичност, изкуствознанието и историята. Този потенциал трябва да бъде запазен и за това сме отговорни всички ние, каза тогава министър Пенов.

Добавена на 17.05.2024 г. в 10:25 ч.