Зам.-министърът на външните работи Иван Кондов и посланикът на Дания у нас Йес Брогорд Нилсен обсъдиха приоритетите на ЕС


Зам.-министърът на външните работи Иван Кондов и посланикът на Дания у нас Йес Брогорд Нилсен обсъдиха приоритетите на ЕС

Заместник-министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Кралство Дания у нас Йес Брогорд Нилсен обсъдиха приоритетите на Европейския съюз (ЕС) за следващия институционален цикъл, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Сред тях бяха откроени подобряване на конкурентоспособността и укрепване на единния пазар, сигурността и отбраната, енергийната сигурност, миграция, разширяването на ЕС.

По време на разговора двамата дипломати подчертаха дългогодишното ползотворно сътрудничество между двете страни, както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО.

Кондов подчерта приоритетното за България значение за премахване на контрола по сухопътните Шенгенски граници на страната. Беше изразено притеснение за развитията в Република Северна Македония и необходимостта страната да изпълнява Европейския консенсус от 2022 г.

БТА припомня, че на 24 януари т.г. тогавашния министър-председател Николай Денков се срещна в Копенхаген с премиера на Кралство Дания Мете Фредериксен. Във фокуса на срещата бяха европейската отбранителна система и зелената енергетика. 

Добавена на 24.05.2024 г. в 00:05 ч.