Димитър Главчев заяви, че до края на деня ще е готов със състава на Министерския съвет, каза президентът Румен Радев


Димитър Главчев заяви, че до края на деня ще е готов със състава на Министерския съвет, каза президентът Румен Радев

Димитър Главчев днес заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Радев допълни, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили. 

Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза президентът.  

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев. 

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава. 

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции. „Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори „две в едно“, каза Радев. 

„Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори „две в едно“ на 9 юни“, попита президентът ръководството и членовете на ЦИК. Радев допълни, че предстои сериозно изпитание, но ЦИК трябва да представи своите аргументи, за да може да бъде взето крайното решение и да бъдат издадени указите и за европейските избори, и за национален парламент. 

Избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни, категоричен беше президентът Румен Радев. 

„Най-важното е да потвърдите, че вие може да се справите, чисто организационно и технологично, за избори „две в едно“ на 9 юни. Мен това ме интересува“, каза още Радев. 

Добавена на 04.04.2024 г. в 15:55 ч.