Пътищата не са за състезания, не надценявайте възможностите си, предупреждават от Агенцията за пътна безопасност в началото на мотосезон 2024


Пътищата не са за състезания, не надценявайте възможностите си, предупреждават от Агенцията за пътна безопасност в началото на мотосезон 2024

Пътищата не са място за състезания и изпробване на максималните възможности на мотоциклетите. Не бива да надценявате възможностите си, а е необходимо да изградите правилни навици и да натрупате опит, за да бъдете в безопасност и да се наслаждавате на пътя. Това предупреждават от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) в анализ, подготвен за съвместната рубрика с БТА „На пътя животът е с предимство“ по повод началото на предстоящия мотосезон 2024 г. 

Приемете, че сте невидими за другите шофьори, затова винаги бъдете нащрек и внимавайте за всички околни превозни средства. Дръжте фаровете си включени през цялото време, пуснете мигач по-рано преди да направите маневра. Карайте далеч от мъртвите зони. Поддържайте безопасно разстояние от автомобила пред вас, за да си осигурите достатъчно време за реакция при необходимост. Преди да изпреварите, направете необходимото, за да ви види водачът на превозното средство пред вас и се уверете, че поведението му няма да ви постави в риск, съветват още от агенцията, отговаряща за пътната безопасност. 

Дъжд, мъгла, жега и други неблагоприятни метеорологични условия могат да повлияят на видимостта и сцеплението с пътя. Може да карате в сухо време и внезапно да завали дъжд. Бързо трябва да се адаптирате, да спрете или да смените стила на каране, защото видимостта значително намалява, а пътят става хлъзгав, припомнят от ДАБДП. 

Акцент експертите на агенцията поставят и върху подходящото облекло и екипировка, които са защитата на мотористите в случай на злополука.

Винаги носете каска, както и препоръчителното облекло за съответното двуколесно превозно средство. Ръкавици, яке, панталони и ботуши са задължителни за вашата безопасност, когато карате мотоциклет. Ярко оцветеното предпазно оборудване подобрява видимостта ви, като улеснява другите шофьори да ви забележат на пътя, съветват от агенцията. 

Надеждността и безопасността на превозното средство са ключови за всички видове превозни средства. Преди всяко каране трябва да проверявате спирачките, светлините, гумите и течностите. Уверете се, че имате достатъчно гориво за пътуването, проверете какво е нивото на маслото и охлаждащата течност.

Гумите са жизненоважни за безопасността. Налягането на гумите се проверява преди всяко пътуване.

Никога не карайте, когато сте уморени, сънливи или под въздействието на алкохол, наркотични вещества или лекарства, които могат да нарушат вашата преценка или рефлекси. Вие имате силата и отговорността да определите дали ще станете “статистика” или безопасен мотоциклетист. 

Спазвайте правилата и бъдете внимателни, защото някой ви чака, призоват още от Агенцията за пътна безопасност.

 

Добавена на 02.04.2024 г. в 16:30 ч.