Мъж се опита да прекара с автомобила си 60 кг контрабандни трюфели през граничния пункт „Капитан Андреево”


Мъж се опита да прекара с автомобила си 60 кг контрабандни трюфели през граничния пункт „Капитан Андреево”

Мъж се опита да прекара с колата си 60 килограма контрабандни черни трюфели през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево”, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници”.

На пункта пристига лек автомобил с турска регистрация на път от Турция за България на 26 април 2024 г. Водачът е български гражданин, който е пътувал сам. Той е заявил на митническите служители, че не пренася стоки, които да декларира. 

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. Сред багажа в колата на мъжа са открити полиетиленови торби, в които е имало деликатесни гъби от вида черен летен трюфел. 

Водачът не е представил официален сертификат за внос, като за случая е уведомен представител на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на пункта. Съставен му е акт по Закона за митниците.

На 30 април т.г. събирачи на трюфели и гъби излязоха на протест в София. Те се обявявиха против промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Малко по-късно същия ден Народното събрание не гласува на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения.

Добавена на 03.06.2024 г. в 13:15 ч.