В МВР са получени общо 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права до 16:00 ч. днес


В МВР са получени общо 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права до 16:00 ч. днес

От началото на кампанията до 16:00 ч. днес в МВР са получени общо 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, образувани са 99 досъдебни производства, съобщиха от вътрешното ведомство. Към 12:00 часа днес броят на сигналите беше 436.

От МВР напомнят, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Към 15:00 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в МВР са издали 203 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 4 юни до момента те са 686.

Вътрешното министерство посочва още, че е създадена организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден. Оперативната обстановка в зоните за отговорност е нормална, трафикът през отделните ГКПП е съобразно тяхната специфика. В рамките на деня, при констатиране на увеличаване на пътникопотока и създаване на предпоставки за образуване на колони от МПС, има готовност за периодично въвеждане на облекчени проверки.

Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите, каза по-рано днес пред медиите и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. От тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове, посочи той.

От прокуратурата съобщиха, че от началото на предизборната кампания до 16:00 ч. днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. 

Добавена на 09.06.2024 г. в 17:30 ч.