ПП-ДБ са внесли в НС искане за извънредно заседание, на което да бъде изслушан служебният премиер за резолюцията на ООН за Сребреница


ПП-ДБ са внесли в НС искане за извънредно заседание, на което да бъде изслушан служебният премиер за резолюцията на ООН за Сребреница

„Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ)  са внесли днес искане в деловодството на Народното събрание (НС) за извънредно заседание на депутатите по две теми, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

Едната тема е обсъждане на проект на решение за задължаване на служебния министър на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Втората тема е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Снощи от ПП-ДБ обявиха, че ще поискат такова изслушване на извънредно заседание.

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница, се посочва в позиция на служебното правителство, разпространена вчера до медиите.

Правихме най-доброто за интеграцията на Босна и Херцеговина, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с казуса за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница пред симпатизанти снощи в София.

Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на НС по искане на една пета от народните представители. Правилникът на парламента казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали НС е във ваканция, или не.

Добавена на 31.05.2024 г. в 22:05 ч.