Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие 24-ия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“ в Болярово


Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие 24-ия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“ в Болярово

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес в Болярово 24-ия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“. Талантът си на сцената в градския парк ще покажат над 500 деца от България, както и от турски погранични общини, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

БТА припомня, че началото на детския фолклорен събор е поставено през 1997 г. По традиция се провежда в първата събота на месец юни и всяка година събира стотици млади любители на родния фолклор от пет до 19-годишна възраст.

Съборът е посветен на тракийската народна певица Елена Граматикова. В рамките му се провежда и конкурсът "С песните на Елена Граматикова". Участниците могат да се включат и с песните на Калинка Згурова, Донка Бумбалова и Манол Михайлов, които са сред учредителите на събора.

Целта на "Върбова свирка свири" е да съхрани и популяризира странджанското фолклорно наследство сред младото поколение. Съборът дава възможност за индивидуална изява и откриване на млади таланти, както и за приемственост между поколенията.

Организатори са Община Болярово, Регионалната асоциация на общините "Тракия", Общество за фолклор – Стара Загора и Читалище "Възраждане 1912" – град Болярово.

 

Добавена на 01.06.2024 г. в 09:45 ч.