С мен не е имало контакти по въпроса да бъда служебен министър, но и да има, аз няма да приема, заяви Тодор Тагарев


С мен не е имало контакти по въпроса да бъда служебен министър, но и да има, аз няма да приема, заяви Тодор Тагарев

С мен не е имало контакти по въпроса да бъда служебен министър, но и да има такова предложение, аз няма да го приема, защото за разлика от други политически кабинети до момента, този е очевидно политически украсен. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в предаването „120 минути“ по бТВ. 

По думите на Тагарев през последните месеци има много ясни разминавания между това какво трябва да се прави според ГЕРБ и това, което той разбира като критично важно за действия в отбраната. 

Има значение кой ще е министър на отбраната, защото ситуацията е много сложна, коментира Тагарев. Той допълни, че в момента България действа на много широк фронт, по доста инициативи. Има много проблеми за решаване и не трябва да се губи време, смята министърът в оставка. "Най-добре е да влезе човек на моето място, който е добре запознат с проблемите, който има сходно разбиране за тези проблеми и да продължи със своя екип да търси решения", посочи още Тагарев.

Служебният кабинет може да е за два месеца, но както показва опитът ни, може да продължи и доста по-дълго време, а ние нямаме време за губене, посочи още Тодор Тагарев. 

Министърът на отбраната в оставка коментира и направените промени в Конституцията, като посочи, че е имало нужда от тях. Не остана време да бъдат приети последващите норми, които да реализират цялостно замисъла на тези промени в основния закон, добави Тагарев.

За решението на президента кандидатът за служебен премиер да бъде Димитър Главчев, Тагарев коментира, че Румен Радев е избрал човек, който е бил председател на Народното събрание, излъчен от ГЕРБ. "Няма как да не го асоциирам с ГЕРБ", допълни Тагарев. 

Много хора не го осъзнават, но един министър на отбраната, особено когато сме в такава близост до бушуваща война, има много сериозни функции и роля и във взимането на решения и в НАТО, и в Европейския съюз, посочи Тагарев. Той допълни, че е участвал в няколко срещи на министрите на отбраната в НАТО и в ЕС, сръзвани с войната и помощта за Украйна. 

Добавена на 31.03.2024 г. в 20:25 ч.