Земетресение с магнитут 3,8 по Рихтер е регистрирано близо до Девин


Земетресение с магнитут 3,8 по Рихтер е регистрирано близо до Девин

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин, каза за БТА кметът Здравко Иванов. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек. 

„Първите два бяха придружени със звук и сградите доста се поразтресоха“, допълни кметът. Няма данни за нанесени материални щети и пострадали. Кметът посочи, че хората са уплашени и част от администрацията е излязла навън. 

По данни на Националния сеизмологичен център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - Българската академия на науките (БАН), трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по Рихтер и е с епицентър на 1,5 километра южно от Девин. Десет минути по-късно е регистриран нов трус с магнитуд от 3,2 по Рихтер на 6,5 км северозападно от Девин. Следват два нови труса западно от града с магнитуд от 2,1 и 2,2 по Рихтер. Дълбочината на трусовете е от 5 до 15 км. 

Земетресение с магнитуд от 2,3 по Рихтер е регистрирано и в с. Борино, област Смолян. То е усетено слабо и в съседните села.

Добавена на 29.03.2024 г. в 13:00 ч.