Проблем със софтуера на Централната гара в София е довел до отменени и закъснели влакове снощи


Проблем със софтуера на Централната гара в София е довел до отменени и закъснели влакове снощи

Софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара - София предизвика закъснения в графика на движение на влаковете, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). 

По информация на НКЖИ проблемът е възникнал в 19:10 часа вчера, засегнал е осигурителната техника на Централната гара и е отстранен в 22:30 часа на същия ден. 

По тази причина са били отменени редица влакове, а други са закъснели в порядъка от 40 до 120 минути. При възникването на техническия отказ своевременно са информирани превозните бригади на влизащите в гарата влакове, за да могат пътниците да се информират и да преценят дали да потърсят алтернативен транспорт от гарите Искър и Подуяне или да изчакат отстраняването на проблема и пристигането на Централна гара. По гласовата уредба е съобщавано за закъсненията и очакванията като време за нормализиране на движението, информират от дружеството. 

От НКЖИ поднасят извинения на пътниците за причиненото неудобство. 

От 7 май т.г. модернизацията на Централната гара в София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация.

БТА припомня, че служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди да бъде направен план за реорганизация на влаковете през гарите София и София-Север след започването на ремонта на коловози, който наложи промяна в движението на влаковете. 

Добавена на 28.05.2024 г. в 12:10 ч.