Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев представя инициатива за основен ремонт на Ректората и на библиотеката на СУ


Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев представя инициатива за основен ремонт на Ректората и на библиотеката на СУ

Ректорът на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев ще представи днес инициатива за създаване на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на СУ и на Университетската библиотека. Пресконференцията ще се състои в конферентната зала в Ректората на Софийския университет, съобщи пресцентърът на висшето училище.

През декември 2024 година ще се навършат 90 години от тържественото освещаване на сградите на Ректората и на Университетската библиотека. Строежът на Северното и Южното крило на сградата е завършен през 1952 година. През този период в сградата, която е публична държавна собственост и само един от паметниците на културата, които Софийският университет стопанисва и ползва, не е правен основен ремонт. Със средствата за капиталови разходи, които Софийският университет получава всяка година от държавния бюджет, и основно със средства, спечелени по проекти и с дарения, е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности и на обновяване на отделни зали, пространства, аудитории, библиотеки, отбелязват от висшето училище.

В пресконференцията ще участват и предишните ректори на Софийския университет - проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев, проф. Иван Илчев и проф. Анастас Герджиков, отбелязват от висшето училище.

Добавена на 04.04.2024 г. в 07:15 ч.