„Вода за мир“ е мотото Световния ден на водата тази година


„Вода за мир“ е мотото Световния ден на водата тази година

„Вода за мир“ е мотото на Световния ден на водата тази година. Акцентът е поставен върху това, че водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Това се посочва в информация на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод предстоящото отбелязване на Световния ден на водата на 22 март, петък.

Когато е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен, или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от три милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води, отбелязват от екоминистерството. Необходимо е държавите да се обединят около нуждата един от най-ценните ресурси да бъде опазен, коментират още от МОСВ.

Кампанията за Световния ден на водата е координирана от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water). У нас също предстоят различни инициативи, организирани от регионалните поделения на МОСВ. На 22 март предстои презентация на тема „Вода за мир“ пред ученици от  Професионална гимназия по екология и биотехнологии ,,Проф. д-р Асен Златаров” в София. В Средно училище "Христо Ботев" във Враца утре е планувана инициатива пред ученици от втори и трети клас на тема „Използвайте водата за мир“. Сред инициативите в страната са още презентации, изработване на тематични плакати, рисунки с акцент върху важността на водата, изложби и др. На места са предвидени и четения на приказки. 

Всички инициативи на МОСВ можете да видите тук. На сайта на ресорното министерство е поместена и допълнителна информация за това какви действия могат да предприемат отделните хора в подкрепа това водата да бъде средство за мир. 

Добавена на 20.03.2024 г. в 19:10 ч.