Исках да направя филм за животинското в човека и човешкото в животните, каза режисьорката на „Клопка“ Надежда Косева


Исках да направя филм за животинското в човека и човешкото в животните, каза режисьорката на „Клопка“ Надежда Косева

Исках да направя филм за животинското в човека и човешкото в животните. Това каза режисьорката на „Клопка“ Надежда Косева, след като продукцията откри 15-ото издание на „София филм фест“ във Варна. 

Тя е била поканена от продуцента Владимир Андреев от „Бъръ филм“ да режисира сценария, написан от Боян Папазов, а идеята да се насочат към нея е била на оператора Емил Христов. За мен беше нетрадиционно, защото историята не е моя, а влизам в нея. Нашият преподавател Георги Дюлгеров ме е учил, че трябва в такъв случай да се припознаем в темата, за да разберем дали ще можем да работим по нея, каза режисьорката. Тя намира връзка със сценария чрез баща си, който е израснал по Дунава, и „скача с двата крака“ в тази много мъжка история, решавайки да направи филм-мит със сурово изображение, изследващ взаимодействието между човека и природата. 

Когато подават документи за субсидия с Боян Папазов, тя му казва, че иска филмът да е за животинското в човека и човешкото в животните. Той ми отговори: „Евала, ако успееш“. Сега зрителите ще кажат дали съм го постигнала, сподели Косева. 

Филмът е сниман основно на острова Мишка до Оряхово, където е построен декор, но и в околностите на Русе, Тутракан и Силистра. Най-трудното е било работата с животните, които са важни персонажи в действието. Двете гарги, кучето на главния герой, патетата, вълка и зайците са български, подготвени от треньорите Стоян Лазаров и Анани Любенов, разказа режисьорката и добави, че най-голям зор екипът видял с дивото прасе. То е от Унгария и е снимано там, тъй като се оказало по-лесно екипът да отиде при него, отколкото то да бъде доведено в България. Преди снимките треньорите Арбаш Халаш и жена му Лаура работят с него около година. 

Почти всички изпълнители на роли във филма са натурщици, с изключение на Михаил Стоянов, който е от Варна. Непрофесионален актьор е и главният Александър Трифонов, който обаче има дълъг опит в киното. Участвал е в почти всички филми на покойния Иван Черкелов, в „Безбог“ на Ралица Петрова, както и в късометражни ленти. Ролята на украинката Елена в „Клопка“ изпълнява Яница Атанасова, която е балерина и хореограф. Като актьори зрителите ще видят и четирима български режисьори. Камен Калев играе злодея, защото режисьорката е искала той да бъде привлекателен и красив. Това е първото му заставане пред камера, сподели Косева. Освен него в роли влизат и режисьорите Николай Тодоров, Тома Вашаров и Розие Хасанова.

Филмът „Клопка“ ще тръгне по кината у нас през септември, каза режисьорката и изрази надежда да го видят възможно повече хора. Екипът кандидатства и за участие на световни фестивали. 

Следващият проект на Надежда Косева е с работно заглавие „Цветето на солта“ и е любовна история, чийто сценарий тя пише заедно със Симеон Венциславов. Определя го като свой филм, след като е посветила пълнометражния си дебют „Ирина“ на майка си, а „Клопка“ на баща си. 

„Клопка“ е копродукция между България и Германия. Премиерата му за България бе на откриването на „София филм фест“ в НДК. Това е вторият пълнометражен игрален проект на Надежда Косева. Нейната новела „Ритуалът“ е част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинския кинофестивал през 2005 г. През 2009 г. късометражният й филм „Омлет“ печели почетен диплом на фестивала „Сънданс“. През 2011 г. игралният късометражен филмов разказ „Втори дубъл“ получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. „Ирина“ е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 г. Същата година Надежда основава „КиноКлас“ и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.

 

Добавена на 23.03.2024 г. в 12:50 ч.