С предложение за създаване на временна комисия за ситуацията с лифтовете в планината Витоша завърши днешното извънредно заседание на СОС


С предложение за създаване на временна комисия за ситуацията с лифтовете в планината Витоша завърши днешното извънредно заседание на СОС

Столичният общински съвет проведе извънредно заседание по повод изясняване на обстоятелствата в периода 2007-2024 г., довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до Природен парк „Витоша“. 

Преди началото на заседанието от групата на ГЕРБ-СДС заявиха, че кметът на София Васил Терзиев наготово ще пристъпи към възстановяване на Драгалевския лифт, защото преди 4-5 години бившият кмет на София Йорданка Фандъкова издаде тази заповед и проведе тази съдебна битка. Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков посочи още, че опитите на собственика на лифтовете да ги спира не е от днес и не е новина. Общинският съветник изрази притеснения защо кметът на София не е потърсил собственика на лифтовете, който да се яви днес на извънредната сесия. По думите на Прошков реакцията на кмета Терзиев, че възстановяването на дейността на лифтовете е въпрос към доставчика на части, а не на фирмата собственик, е абсурдна. 

От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") посочиха, че е много трудно да приемат сериозно доводите на ГЕРБ при положение, че явно все още не са разбрали, че не става въпрос за концесия, а за приватизация. Общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев смята, че това, което ГЕРБ се опитват да направят сега е да вкарат Столична община в изключително тежък юридически казус, който най-вероятно ще се точи години, преди да стигне до решение, защото "именно те са направили приватизационен договор", който не защитава обществения интерес, интереса на София и на гражданите на столицата. 

Общинският съветник от групата на "БСП за България" и председател на Комисията по транспорт в СОС Иван Таков заяви, че още другата седмица ще събере на извънредно заседание Комисията по транспорт, защото тя има касателство по проблема с лифтовите съоръжения в София. На заседанието ще бъдат поканени всички заинтересовани лица, включително и собственикът "Витоша ски", както и представители на ски училищата, които да си кажат мнението, добави Таков. По думите му през последните няколко дни се разиграва поредната предизборна драма между отговорните лица за това да няма достъп до планината Витоша. Само слушаме, че съоръженията не могат да бъдат възстановени, добави общинският съветник.

Докато се провеждаха дебатите на извънредното заседание, от "Витоша ски" изпратиха позиция до медиите, в която представиха концепция за развитието на Витоша – „Визия Витоша 365“. Сред стратегическите цели са на първо място превръщането на Витоша в „гореща точка“ за зимен туризъм, следват усилия в посока летен туризъм и като краен резултат курортът би трябвало да се превърне в еталон за приобщаващ и устойчив туризъм. Сред факторите, които биха попречили или забавили проекта, от „Витоша ски“ изтъкват липсващото доверие в курорта, проблеми в текстове в Закона за горите, изтекъл през 2015 година план за управление, липса на зониране и устройствено планиране от страна на Столична община, както и липса на стратегическа визия за бъдещото развитие на Витоша.

По време на заседанието кметът на София Васил Терзиев предложи да се създаде временна комисия за ситуацията с лифтовете в планината Витоша. Терзиев предлага от администрацията да има един човек, който да отговаря и да координира работата, така че да има напредък по темата и още по-добър синхрон с институциите. Той подчерта, че от много години има проблем с достъпа до планината. Независимо каква е историята на проблема, със сигурност трябва да се знае какво как се е случило, за да може да се начертае някакъв план, каза кметът. Той изрази надежда общинските съветници да работят заедно, за да стигнат до решение, така че Столичната община отново да бъде част от управлението на съоръженията на Витоша. Според Терзиев трябва да се намери начин те да станат 100% собственост на общината, за да бъде интересът на софиянци защитен.

Добавена на 24.05.2024 г. в 01:05 ч.