Върховното командване на Обединените въоръжени сили на НАТО обсъди предизвикателствата пред Концепцията на алианса за възпиране и отбрана на конференция в София


Върховното командване на Обединените въоръжени сили на НАТО обсъди предизвикателствата пред Концепцията на алианса за възпиране и отбрана на конференция в София

Служба „Военно разузнаване“ (СВР) беше домакин на конференция на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE), която се състоя в София, съобщиха от службата.

Във форума участваха близо 130 експерти от 16 държави членки на НАТО.

На събитието беше обсъдена темата „Оптимизиране на ресурсите, необходими за изпълнение на плана за разузнавателна поддръжка“. Бяха разгледани редица въпроси, сред които предизвикателствата, свързани с реализиране на Концепцията за възпиране и отбрана в Евроатлантическия регион и Стратегическия план на Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. 

Приветствия към участниците в конференцията отправиха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев. 

Генерал-лейтенант Стойков подчерта, че за страната ни е привилегия и предизвикателство да е домакин и участник в обсъждането на въпроси, пряко свързани с оперативната дейност на SHAPE.

Бригаден генерал Венев заяви, че за Служба „Военно разузнаване" е чест да посрещне в София специалисти от такъв ранг. Той допълни, че провеждането на такова събитие и участието на експерти от България ще допринесе много за развитието на способностите в областта на разузнавателната поддръжка както в службата, така и във въоръжените сили като цяло. 

В рамките на събитието ръководството на Служба „Военно разузнаване“ се срещна със заместник-началника на Щаба по операциите на SHAPE генерал-майор Матю ван Вагенен и с командира на Силите на НАТО за разузнаване и наблюдение бригаден генерал Андрю Кларк, които също участваха в конференцията.   

БТА припомня, че преди дни СВР публикува годишния си доклад за 2023 година. В него се посочва, че продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане на международното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. 

Добавена на 07.06.2024 г. в 19:40 ч.