Осигуряваме 10 млн. лв. за възстановяването на щети от бедствието в Карловско, съобщи служебният премиер Димитър Главчев


Осигуряваме 10 млн. лв. за възстановяването на щети от бедствието в Карловско, съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 млн. лв., с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе бедствието преди две години в Карловско. Това съобщи служебният министър-председателя Димитър Главчев по време на среща с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. 

В разговора в Министерския съвет участваха също служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. 

В спешен порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която ще определи в детайли параметрите на помощта от държавата за пострадалите населени места. Още на следващото правителствено заседание служебният кабинет ще може да приеме и решение за отпускане на средствата. Така, след като месеци наред местната власт е отправяла апели за помощ от държавата безрезултатно, вече ще могат да продължат редица важни дейности по речните корита и мостовете, посочват от правителствената информационна служба.

БТА припомня, че вчера кметът на община Карлово, заедно с кметовете на карловките села, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново и техни жители блокираха за един час предупредително Подбалканския път /Републикански път I-6/ и прохода Троян – Кърнаре. 

За БТА кметът на Карлово каза, че преди година са преминали всички тежки процедури без никакво облекчение за избор на проектанти, съгласуване на проектите, разрешения за строеж, избор на изпълнители и са сключени договори. За съжаление, от необходимите 75 милиона лева за пълно ликвидиране на последиците от бедствията досега получихме само 20 процента от средствата, допълни Кабаиванов. Кметът заяви, че ако в 15-дневен срок до 12 юни няма действия от страна на междуведомствената комисия, протестът ще прерасне в безсрочен. 

Добавена на 30.05.2024 г. в 20:05 ч.