Наградите на Асоциацията на индустриалния капитал в България "Икономика на светло" за 2023 г. ще бъдат връчени днес


Наградите на Асоциацията на индустриалния капитал в България "Икономика на светло" за 2023 г. ще бъдат връчени днес

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще връчи за единадесети път наградите "Икономика на светло" на церемония, която ще започне от 18:00 ч. в хотел "София Балкан Палас", съобщиха от Асоциацията.

Сред гостите на събитието ще бъдат представители на изпълнителната и законодателната власт, на бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори. Церемонията ще бъде открита от Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи в оставка, която ще награди и участниците. Специален гост на събитието ще е и кметът на Столична община Васил Терзиев, който също ще връчи награда.

Целта на ежегодния конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда. 

Призът "Икономика на светло" за 2023 г. ще се присъди в три категории: 

· За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата. 

Присъжда се на държавна/общинска администрация или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата. 

· За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция. 

Присъжда се на личност, неправителствена организация, научна организация, компания, която има задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики и т.н. 

· За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика. 

Присъжда се на журналист или медия за принос в актуалното и многостранно отразяване на проблемите и постиженията, свързани с дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика, в насърчаване и промотиране на светлия бизнес и формиране на обществена нетърпимост към сивия сектор.  

В средата на март миналата година Асоциацията връчи десетите юбилейни награди "Икономика на светло" - за 2022 г. , на официална церемония в София.

Добавена на 25.03.2024 г. в 09:30 ч.