Парламентът ще обсъди днес и създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях


Парламентът ще обсъди днес и създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях

Народното събрание включи в програмата си за днес проект на решение за създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Предложението за включване в програмата за днес направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се". В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Уважаеми г-н председател в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите. 

По-рано днес от ДАНС съобщиха, че провеждат акция в София и страната. Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова каза, че е първата жертва на новото КОНПИ. 

Министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви по повод акцията, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов предложи заседанието днес да продължи до изчерпване на точката, която бе включена в програмата за днес по предложение на ИТН. Предложението бе гласувано със 123 гласа "за", 39 - "против" и четирима - "въздържал се". 

Добавена на 03.04.2024 г. в 21:30 ч.