Преждеосвещена света литургия беше отслужена в столичния храм "Св. Дух"


Преждеосвещена света литургия беше отслужена в столичния храм "Св. Дух"

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, днес бе отслужена Преждеосвещена света литургия в столичния храм "Св. Дух". Това съобщиха от Софийската митрополия.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Константин Вълчев - предстоятел на храма, протойерей Йоан Маджуров, протойерей Христо Димитров, протойерей Йосиф Стоименов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци Иван Свраков и Марио Стоименов. По време на богослужбата бе отличен с офикия "ставрофорен иконом" предстоятелят на храма отец Константин Вълчев. Слагайки ставрофорния кръст на гърдите му, епископът му пожела все така достойно служение на Църквата и на народа.

На великопостното богослужение молитвено присъстваха десетки софиянци, мнозина от които се бяха подготвили и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на литургията към събралите се вярващи със слово се обърна епископ Поликарп.

"В поредната за Великия пост, Преждеосвещенна литургия се съединихме, причастихме със светото Тяло на Господа Иисуса Христа. Нека одухотворени и облагодатени да вървим достойно през оставащи дни на Великия пост", пожела епископът и поздрави духовенството и певците от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Поздрав и благодарност към епископа за посещението му в енорията отправи отличеният предстоятел на храма ставрофорен иконом Константин Вълчев. Развълнуван заради наградата, той подчерта, че тази офикия го задължава и колко много работа още му предстои. Той благодари на владиката за подкрепата през годините и му отправи благопожелания с красив букет цветя.

Добавена на 03.04.2024 г. в 17:45 ч.