Барикадиралият се в Пловдив мъж се е предал рано тази сутрин, в дома му не са намерени опасни вещества


Барикадиралият се в Пловдив мъж се е предал рано тази сутрин, в дома му не са намерени опасни вещества

Барикадиралият се мъж от Пловдив се е предал на органите на реда, казаха за БТА от пресцентъра на МВР. Ситуацията е приключила с усилията на екипи на полиция и жандармерия от Пловдив. През нощта е била активната работа мъжът да бъде склонен и да излезе от дома си, добавиха от МВР.

Успяхме да разрешим един случай на барикадирал се български гражданин, който във вчерашния ден получи окончателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) -  „доживотен затвор“, заяви на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов.

В 17:30 часа вчера в Областната дирекция на МВР – Пловдив е получено искане за съдействие от "Съдебна охрана" за привеждане в изпълнение на окончателна присъда. Екипи на полицията в Пловдив и на "Съдебна охрана" се отправят към адреса, на който лицето изтърпява мярка за неотклонение „домашен арест“. След пристигане на място на екипите и поканване на мъжа да се предаде, той отказва и се барикадира в дома, в който живее, като заплашва служителите, че ако влязат в имота, ще има много пострадали, както и че се е подготвил с опасни вещества. По тази причина колегите искат допълнително подкрепление, вземат  и всички мерки за обезпечаване на адреса, добави Чергов.

Той обясни, че е сформиран оперативен щаб с участие и на служители от Института по психология. Уведомена е и Окръжна прокуратура, идва и техен представител. Анализирана е цялата налична информация и са предприети действия за осъществяване на контакт и започване на разговори. Проведоха се продължителни преговори в рамките на цялата нощ, които преминаха през различни етапи, имаше и доста кризисни моменти. Благодарение на професионалното отношение на служителите около 5:30 часа сутринта той склони да се предаде, като не са използвани нито помощни средства, няма пострадали и ранени, каза още Чергов. При проверката в дома на мъжа не са открити взривни вещества или други опасни предмети.

Директорът на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" Димитър Андонов посочи, че до предаването се стига по метода на убеждението, водени са тежки разговори. Той уточни, че гривната за домашен арест на мъжа е била скъсана.

 

Добавена на 17.05.2024 г. в 11:00 ч.