Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда са младите хора, каза Иванка Шалапатова


Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда са младите хора, каза Иванка Шалапатова

Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда в страна ни са младите хора, тъй като голяма част от тях нито учат нито работят, каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова. Тя уточни, че професионално неактивните хора у нас са близо един милион. По думите ѝ дори от тази цифра да бъдат извадени младите майки и тези, които се грижат за възрастни или за близки с увреждания, цифрата пак остава висока. 

Коментарът на министъра в оставка бе направен днес пред участниците в конференцията „Време е за Update“, чийто домакин е Икономическият университет във Варна. Форумът е заключителен за едноименната национална кампания, част от Европейската година на уменията. Той бе организиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ в партньорство с Областната администрация в крайморския град и Икономическия университет.

Съвсем наскоро Европейската комисия идентифицира 46 региона в ЕС, които изостават и имат нужда от привличане на таланти, допълни Шалапатова. Тя припомни, че пет от тези райони са у нас. В тях броят на населението в работоспособна възраст намалява, освен това липсват и кадри с достатъчно високо образование, обясни министърът в оставка и подчерта, че там младите хора могат да намерят развитие и да реализират таланта и уменията си.

Заедно с министерствата на образованието и на иновациите и растежа разработихме съвместна програма за внедряване на иновации в пет области, допълни още Шалапатова. По думите ѝ целта е да бъде оказана подкрепа за създаване в страната ни на устойчива и приобщаваща екосистема за иновации и предприемачество, с добра международна свързаност. Освен това ще се работи активно и за изграждане на модерна социална система и преодоляване на демографските предизвикателства. Въвеждането на иновации и развитие на икономика с висока добавена стойност е начинът да се откъснем от клишето за евтина работна ръка, коментира министърът в оставка. Пред участниците в конференцията тя разказа още, че Агенцията по заетостта провежда анкети сред работодателите кои умения са важни за успешно кариерно развитие. По думите ѝ на челни позиции компаниите поставят личната и професионална почтеност, самоконтрола и дисциплината, комуникационните умения и възможностите за работа в екип. Работодателите искат още служителите им да имат критично мислене, да умеят да анализират данни, като разпознават фалшивите новини и информации, да проявяват креативност и находчивост.

Министърът в оставка призова студентите да обърнат внимание на възможностите, които им предлага социалната икономика. Тя е близка до ентусиазма на младите хора да бъдат полезни, като дава възможност на предприемаческите им възможности, аргументира се Шалапатова. По думите ѝ има много средства, които могат да бъдат инвестирани в развитието на социалната и солидарна икономика, като това също е добър вариант не само да се стимулират услугите и продуктите на и за хора в неравностойно положение, но и за справянето с безработицата и бедността.

Добавена на 28.03.2024 г. в 13:30 ч.