Университетът за национално и световно стопанство организира две допълнителни пробни матури за дванадесетокласниците в Сандански и Петрич


Университетът за национално и световно стопанство организира две допълнителни пробни матури за дванадесетокласниците в Сандански и Петрич

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще организира две допълнителни пробни матури за учениците от дванадесети клас в Сандански и Петрич през април. Пробният изпит във формат Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература за Сандански ще бъде на 12 април в сградата на ЗПГ “Климент Тимирязев“, а за Петрич - на 13 април в ПГ “Пейо К. Яворов“, съобщават от пресцентъра на УНСС.

Решението за обявяване на допълнителни дати за провеждане на пробни изпити е взето при среща на ректора на УНСС проф. д.-р Димитър Димитров с местната управа в края на миналата седмица. От висшето училище поясняват, че от 2023 г. УНСС организира пробни изпити във формат ДЗИ по български език и литература, които играят роля и на приемен изпит за университета. 

Проф. Димитров заедно със заместник-ректора по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и Гергана Кирилова, директор на дирекция “Кабинет на ректора“ се срещнаха с  дванадесетокласниците на средните училища ЗПГ “Климент Тимирязев“ и ПГ “Яне Сандански“ в гр. Сандански, като им представиха възможностите и предимствата за обучение в УНСС.

Кметът на община Сандански Атанас Стоянов и ректорът на УНСС подписаха меморандум за сътрудничество в Залата на съветника в града. На подписването присъстваха директорите на средните училища в общината, началникът на Регионално управление на образованието (РУО) на Министерство на образованието и науката (МОН) - Благоевград Ивайло Златанов, председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедание в Общинския съвет Ивелин Терзийски; общински съветници и зам.-кметовете на община Сандански. По време на подписването бяха набелязани конкретни стъпки, включително и пробни матури с квестори от УНСС, което да улесни учениците от общината.

Кметът на община Сандански сподели, че с този меморандум ще се търсят възможности за институционално и трайно сътрудничество между Община Сандански и УНСС за бъдещо партньорство. По думите му това е начин чрез образованието да се продължи устойчивото развитие на Югозападния регион. “Има едни университети, които в образователната ни история са доказали, че са стожери на висшето образование. Такъв университет е УНСС. Радващото е, че една голяма част от присъстващите тук са възпитаници на този университет“, отбеляза Атанас Стоянов. 

“Трябва да работим комплексно, защото целта на нашето посещение е не само кандидатстудентската кампания, а завършващите да получат по-добро образование и да се върнат тук на работа. С тях трябва да се работи още когато са в училище, а Общината и местният бизнес да направят така, че след пети курс те да се върнат в общината. За това ние искаме да им помогнем в тяхното професионално ориентиране и да им посочим как да кандидатстват и какви професии са търсени от бизнеса в региона“, каза ректорът на УНСС.

Ректорът и неговият екип посетиха ПГ “Пейо К. Яворов“, като проведоха обща среща с ученици от ПГ по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ по механо-електротехника “Юрий Гагарин“, както и средните училища “Никола Вапцаров’’, “Антон Попов“ и  “Св. Паисий“. 

“Висшето образование си заслужава усилията и моят съвет е, без значение към кое висше училище сте се насочили, да учите, защото навсякъде се търсят образовани хора. Това е и нашият стремеж като университет. Да даваме възможност още от студентската скамейка да ходите по стажове, да имате активност, така че още от първи курс да започнете да се упражнявате за това, което ви предстои в живота“, каза на средношколците проф. Димитров

Проф. Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, представи специалностите, които УНСС предлага, начина, по който се извършва кандидатстването и най-новата форма на изпит -  предварителен изпит във формат ДЗИ.

“Благодаря за вниманието, което отделяте на кандидат-студентите от общината“, каза директорът на ПГ “Пейо К. Яворов“ Кристина Касабова. “Наши ученици всяка година участват в състезанията на Асоциацията на икономическите училища в България, които дават възможност за прием със сертификат. Ние ви изпращаме много добри кандидат-студенти“ подчерта тя. Кристина Касабова припомни, че бакалавър на годината за академичната 2022-ра/2023-та г.е ученичката Елена Таракова от ПГ по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Златаров“, която става и Студент на годината за цяла България в област “Стопански науки“. 

Проф. Димитров написа посвещение в Златната книга на училището и покани учениците от петричките гимназии в Дните на отворени врати в УНСС, добавят от пресцентъра на висшето училище. /ЙВЛ

Добавена на 19.03.2024 г. в 16:50 ч.