Цар Фердинанд заслужава да получи своята обективна оценка, каза Росен Плевнелиев


Цар Фердинанд заслужава да получи своята обективна оценка, каза Росен Плевнелиев

Цар Фердинанд I заслужава да получи своята обективна оценка, защото истината е, че не едно или две поколения политици се обясняваха и на негов гръб за една или втора национална катастрофа, каза пред медиите Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 г. до 2017 г. Той присъства на траурната церемония в царския дворец „Врана“, където бе положен ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд I.

Тленните му останки пристигнаха днес в София. Те бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.

Плевнелиев добави, че това действие е било очаквано и подчерта, че се радва да бъде част от тази специална церемония. "Нагледахме се на толкова манипулации през годините и има два подхода. Единият е този, който виждаме днес - европейският. При него осъзнаваме, че демократичната държава уважава и показва отношението си към лидерите, независимо от техните успехи и неуспехи. Другият подход е подходът към бащата на нашия любим Симеон Сакскобургготски. Нека никога не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим в България гробът на цар Борис III в Рилския манастир беше тежко поруган, а костите бяха разхвърляни", обясни той.

Според Плевнелиев най-силната черта на цар Фердинанд I е неговата смелост да се противопостави на волята на руския император и на другите велики сили, и да допринесе решително за българското съединение.

Добавена на 29.05.2024 г. в 22:40 ч.