Мария Габриел върна изпълнен мандата със състав на проектокабинет, от ПП-ДБ обявиха, че той не е съгласуван с тях


Мария Габриел върна изпълнен мандата със състав на проектокабинет, от ПП-ДБ обявиха, че той не е съгласуван с тях

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

Проектокабинетът предизвика реакции и от страна на парламентарно представените сили.

Мария Габриел върна изпълнен мандат

Мария Габриел, номинирана за министър-председател от най-голямата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС, върна изпълнен мандата на президента Румен Радев. Тя представи и състав на кабинет. Вчера Габриел получи от държавния глава първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

България преди девет месеца имаше нужда от стабилност и ние отстъпихме мандата в името на националния интерес, заяви Габриел пред президента Радев. Междувременно смятам, че през цялото време показах ясно с какво няма да направя компромис, посочи тя. Габриел каза, че няма да направи компромис с това водещи за нея да бъдат Конституцията на България, върховенството на закона и правото, най-добрите демократични практики - публичност и прозрачност. В този контекст Мария Габриел каза, че за нея водещи принципи ще продължат да бъдат доверието и диалогът. Според Габриел, за да върви държавата напред, е нужен диалог. Тя подчерта още, че институции и закони се уважават те се спазват и не са, за да служат за нечия илюзорна представа за управление на държава или илюзорна представа за независима съдебна система. 

След това пред журналисти Мария Габриел коментира, че е предложила състав на кабинет, в който няма нито едно непознато име. Според нея страната ни няма нужда в този момент да бъде тласната към нови избори.

Габриел уточни, че още преди два дни тя е подписала споразумението с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ-СДС допълни, че документът вчера в 18:00 часа е бил одобрен от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, а останалите лидери от коалицията ПП-ДБ са отказали да го подпишат.

От ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях

Проектокабинетът не е съгласуван с ПП-ДБ, каза премиерът в оставка Николай Денков по време на пресконференция в централата на ДСБ на ул. "Кърниградска" в София след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ. На брифинга присъстваха и министрите, които са представители на ПП-ДБ в проектокабинета на Мария Габриел.

Денков допълни, че немалка част от номинираните за министри не са дали съгласието си да участват в този кабинет, включително и лично той. Не искам да бъда номиниран в този Министерски съвет, категоричен беше Николай Денков. Няма съгласие и по текста на споразумението, добави той. 

Мария Габриел се поддаде на натиска на Борисов и на Пеевски, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и министър на финансите в оставка Асен Василев. Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие, коментира Василев. Това е акт или на наглост, или на безпардонност или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на една държава не може да си позволи, посочи той. 

Лидерът на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да оттегли указа си за гласуване състав на кабинет, а председателят на парламента да не включва гласуването му в дневния ред на Народното събрание. 

Председателят на "Да, България" Христо Иванов от своя страна заяви, че са били готови да преговарят с ГЕРБ-СДС, докато стигнат до решение. По думите му през цялото време преговорите са били добронамерени. Ние търсихме компромиси, Пеевски и Борисов развалиха всичко, каза председателят на "Да, България". 

На пресконференцията на ПП-ДБ номинирани за министри в проектокабинета, представен днес от Мария Габриел, заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерски съвет (МС). 

Предложеният за министър на правосъдието и настоящ правосъден министър в оставка Атанас Славов коментира, че наблюдават тежко нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателния мандат с имена на кандидати за министри, които не са дали своето съгласие, е тежко нарушение на конституционния модел и конституционната процедура, заяви той.

Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков, също заяви, че по никакъв повод не е търсено неговото съгласие да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на Министерски съвет. Смятам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, но и аморален, поради което съм депозирал при председателя на парламента и президента заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в проектосъстава на кабинета с мандата на ГЕРБ-СДС, посочи той.

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, заяви, че Мария Габриел не е разговаряла с нея и посочи, че оттегля своята номинация.

Реакции на парламентарно представените партии 

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски обяви, че предложеното от ГЕРБ-СДС правителство ще получи подкрепата на ДПС, защото е "важно да продължим да работим за хората, както го правихме последните девет месеца".

"Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ, и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията. Те постъпиха отговорно към хората и към държавата, като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза, на каквито бяхме свидетели в последните три години и които никога повече не трябва да се повтарят, поставяйки националния интерес над партийния", заяви Пеевски. 

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов предложеният проектокабинет е с изключително слаб състав. Костадинов прогнозира, че това правителство ще изкара най-много до есента. В най-добрия случай - септември – октомври, уточни Костадинов. Не бих казал, че са се разбрали. Нека да направим уточнение, всъщност ГЕРБ на практика извършиха политическо убийство, те убиха ПП-ДБ. Тази формация вече престава да съществува, заяви още Костадинов.

От "БСП за България" коментираха, че ябълката на раздора са били министерствата на отбраната и на енергетиката. Тоест, тези министерства, в които има доста по-голям ресурс, каза на брифинг Христо Проданов, заместник-председател на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България". "Само преди 24 часа те анонсираха точно същия кабинет и тогава ПП-ДБ казаха, че е неприемлив за тях. Ако те утре гласуват този неприемлив за тях кабинет, това означава предателство за техните избиратели", каза Проданов.

Единственото правилно нещо е да се отиде на избори, смята председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Няма силни места - така Йорданов коментира предложенията за министри. "Има отвратително пренебрежение и отвращение, което те излъчват към нас като граждани и към вас", допълни той. 

"Сега, след като ИТН не участва в това правителство и то не зависи от нас, кой е виновен, че то се разпадна“, попита Йорданов. Според него виновни за това са от "Продължаваме промяната". "Те никога не бива да се докосват до власт, иначе ще наблюдаваме това", допълни депутатът. Не бих се учудил, ако гледаме същия панаир и при втория мандат, каза още той. 

Добавена на 19.03.2024 г. в 21:35 ч.