Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалната сфера цели подобряването на условията на труд на над 49 000 души, каза Иванка Шалапатова


Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалната сфера цели подобряването на условията на труд на над 49 000 души, каза Иванка Шалапатова

Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалната сфера (2024 – 2030) е насочена към подобряването на условията на труд на над 49 000 души, работещи в сектора. Това заяви социалният министър в оставка Иванка Шалапатова пред студенти от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на конференция на тема „Социалната работа в променящия се свят – образование, изследвания, политики и практики“. Форумът се организира от Българската асоциация за образование по социална работа в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Това се посочва в съобщение на сайта на ресорното министерство.

„Чрез прилагането си Стратегията има за цел да постигне ръст в търсенето на професиите в социалната сфера и оптимизиране на предлагането на работна сила в сектора“, обясни Шалапатова. Тя обърна внимание и върху една от основните цели на документа - подобряването на условията на труд на специалистите, мотивацията и изграждането на професионална общност.

Социалната работа има сила да накара хората със затруднения да знаят, че имат ценен за нашето общество потенциал и нямат граници, за да го използват, открои министърът в оставка. Нужно е да изградим компетентна система, която съчетава усилията на практиците, академичната общност и политиката, коментира още Шалапатова. По думите ѝ разписването на проект на Наредба за статута и професионалното развитие на помагащите професионалисти и парапрофесионалисти в социалната сфера е един от приоритетите на стратегията.

Всички млади хора, които търсят своята бъдеща професионална реализация, нека да я намерят в социалната сфера. Да бъдеш социален работник, да бъдеш служител в социална услуга, е призвание, каза преди дни социалният министър в оставка Иванка Шалапатова по повод Световния ден на социалната работа, който бе отбелязан на 19 март. Призванието е в това, че можеш да помогнеш на хората и много често с твоята подкрепа можеш да промениш хода на човешки живот, каза още тя.

Добавена на 21.03.2024 г. в 18:50 ч.