Днес сте по-близо до по-успешната професионална реализация, каза Ивайло Иванов на завършилите курса „Жените в технологиите“


Днес сте по-близо до по-успешната професионална реализация, каза Ивайло Иванов на завършилите курса „Жените в технологиите“

Днес сте една крачка по-близо до по-успешната професионална реализация – с тези думи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов се обърна към дамите, завършили успешно програмата „Жените в технологиите“, чиито сертификати бяха връчени днес. От март насам 100 жени от два курса са преминали обучения за базови дигитални умения чрез съвместната инициатива на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и „Хуауей Текнолоджис България“. Целта е да се предостави възможност на безработни жени или на такива, които търсят преквалификация, да посещават напълно безплатни курсове за придобиване на основни дигитални умения, отбелязаха от ВУТП.

По думите на министъра до 600 дами се предвижда да бъдат обучени по програмата до края на годината. Обръщайте се и към Агенцията по заетостта - тя и другите агенции към МТСП са създадени, за да подпомогнат реализацията ви, каза той на курсистите. Иванов поздрави и преподавателите в програмата.

Отъпкахме пътя и вървим напред. Имаме поредната група дами, които надградиха дигиталната си компетентност и се превърнаха в по-конкурентоспособни, каза ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова.

Месец и половина са курсовете. Обучението е свързано с работа с Оffice пакет, електронна поща, интернет, базови знания по киберсигурност. Курсът засяга и темата за разпознаване на фалшиви новини, каза проф. Темелкова за БТА. Дамите влизат аналогови, но излизат дигитални, каза тя и отчете интерес към програмата. За 72 часа беше достигнат лимитът на броя и това наложи да затворим платформата временно. Залите са пълни с курсисти. До края на годината се предвиждат още поне четири-пет курса, допълни Темелкова. 

Добавена на 01.06.2024 г. в 00:50 ч.