Доброволци се събират тази събота във Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания, за да помагат с градинската работа


Доброволци се събират тази събота във Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания, за да помагат с градинската работа

Доброволци се събират тази събота във Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания, за да помагат с градинската работа. През целия ден те ще се занимават със събирането на реколтата и със засаждането на някои видове зеленчуци. Надяваме се времето да е хубаво и максимално да съдействаме за тази част от дейността на центъра, каза за БТА Щери Данова. Тя и нейни приятели и познати не за първи път ще се включат като доброволци в подкрепа на центъра.

Земеделската продукция е засята там и се използва за прехрана на семействата, които идват в центъра, посочи Данова.

Идеята беше да направим стопанство, в което децата да видят как се отглеждат растенията, къде растат доматите и краставиците, да имат досег до земята, която ражда храната ни. Това са пресни и екологично чисти продукти, които сами произвеждаме, каза за БТА Пламен Белчев, създател на центъра. И понеже нямаме персонал, който да се грижи само за това стопанство, идеята ни беше при нас да идват доброволци, които да ни помагат, разказа той. По думите му инициативата среща интерес от доброволците. Имаме и друга идея, която е на палатки да идват хора, които, докато се радват на красивото и спокойно място, да помагат в земеделската работа, посочи още Белчев. Събираме и дарения за изграждане на фотоволтаична централа за захранване на детския център, посочи също той.

Мястото е прекрасно и зелено, децата получават различни възможности за игра и други дейности, отбеляза Данова. Семействата, с които сме говорили, казват, че времето, прекарано там, им се отразява добре. Това е грижа, която е много ценна за тях, коментира още тя.

Проучихме световния опит и направихме единствения възстановителен център от такъв тип на Балканите. За тези няколко години над 100 семейства са получили помощ. Резултатите, които отчитаме, са много добри, заяви Пламен Белчев. На място има специалисти.

Центърът приема семейства на деца, които вече са с приключило лечение. Такова лечение, може да е доста тежко и продължително, като през това време децата изпадат от обществения живот. Заради химиотерапията, например, защитните сили на малките пациенти отслабват и те трябва да бъдат в изолация за определен период, разказа още Белчев. Тази изолация се отразява негативно върху психиката на децата и семействата, подчерта той. И увери, че в центъра положителните емоции са сигурни. На децата им харесва всичко тук, но все пак най-много се радват на закрития плувен басейн, отбеляза Белчев. Друга радост за децата са и лодките в язовира в района на центъра. Имаме групи и за семейства, изгубили децата си, каза още той.

Няма рецепта, която да помогне на семействата на деца с онкологично заболяване да се справят с това житейско предизвикателство, смята Белчев. Всичко е много индивидуално, при нас не използваме клишета, опитваме се да намери точния подход към конкретния случая, като затова работят и нашите специалисти, добави той.

Белчев коментира, че засега издръжката на центъра е осигурена. Парламентът прие за 2024 г. да получим финансиране, посочи също той.

 

Добавена на 17.05.2024 г. в 09:25 ч.