Констатирани са затруднения относно използването на складови помещения във фокус-точка Габрово, каза Иванка Шалапатова


Констатирани са затруднения относно използването на складови помещения във фокус-точка Габрово, каза Иванка Шалапатова

Констатирани са известни затруднения относно използването на складови помещения във фокус-точка Габрово. Това каза в рамките на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в отговор на въпрос от депутата от „БСП за България“ Валери Митов за проблеми в работата и използването на помещенията от фокус-точката в Габрово.

Не са констатирани проблеми по отношение на функционирането на регионалния център и работата на служителите там. Констатирани са известни затруднения относно използването на складови помещения, каза Шалапатова. Тя обясни, че преди и след закупуването на имота е направен оглед, при който не са намерени проблеми и добави, че са извършени строително-монтажни работи през февруари 2023 г.

Възложих на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) да извърши одитен ангажимент за даване на увереност на цялата инвестиция и развитие на социалната икономика по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза Шалапатова и подчерта, че ангажиментът включва и информация за състоянието на всички фокус-точки, разкрити по времето на предходното служебно правителство.

Тя уточни, че чрез проверки на място е констатирано, че по две от стените на едното помещение има влага и мухъл, и обясни, че не е установена причината, но това е довело до неизползването на помещението по предназначение. Съгласно становището на експерта, констатираното не е по вина на строителя, добави министърът в оставка. Шалапатова каза, че в резултат на направения извод от дирекция „Вътрешен одит“ е дадена препоръка ръководителят на инвестицията да предприеме действия по идентифициране и отстраняване на причините, заради които помещението не е годно за използване. Тя добави, че заради липсата на средства за извършване на ремонт, трябва да се потърси друг източник за инвестиция, в това число и от бюджета на МТПС.

Добавена на 22.03.2024 г. в 14:50 ч.