Инициативата „Подкрепи една мечта“ успя да събере повече от 87 000 лв., обяви президентът Румен Радев


Инициативата „Подкрепи една мечта“ успя да събере повече от 87 000 лв., обяви президентът Румен Радев

Инициативата „Подкрепи една мечта“ успя да събере повече от 87 000 лв. Това обяви президентът Румен Радев на традиционния абитуриентски бал за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип. Държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева са домакини на събитието.

Набирането на средства продължава, за да може наесен тези, които започнат да следват в университети, да получат стипендия, с която да могат да продължават своето висше образование, добави Радев.

По-възрастните знаят, че каквото и да постигне човек през живота си, никога няма да забрави онези, които в началото са вярвали в неговите мечти и са били стълб, подкрепа по пътя на реализацията на тези мечти, каза президентът на зрелостниците. Ако чуете някой да ви казва: „Няма да се справиш“, използвайте тази прекрасна възможност да покажете, че е сгрешил в преценката за вашия талант и възможности, добави държавният глава.

Много млади хора като вас, които сега завършват средното си образование, попадат в групата младежи, които нито учат, нито работят. Повярвайте ми, това наглед е лесният избор, но той е една крачка към лабиринта на несигурност в живота, посочи държавният глава. Изключително ме радва фактът, че почти половината от вас желаят да учат във висши учебни заведения, а останалите вече търсят своя перспективна работа, добави Румен Радев

Винаги енергията, любознанието, волята, вярата остават забелязани и те ще ви направят по-добри, заяви президентът. По пътя напред неизменно ще срещате и трудности, но вие вече познавате трудностите и сте се убедили, че винаги има решение, когато до теб има добър приятел, каза Радев. По думите му едно от най-големите изкуства в живота е умението да създаваш приятели. С приятелите споделяме общи идеи и ценности и ви предстои да разберете, че приятелите се изпитват и разпознават именно в критични ситуации. Те са хората, които ще ви изслушат, подкрепят, разберат, ще ви помогнат с каквото и колкото могат, ще ви протегнат ръка да се изправите, заяви президентът. Искам да ви пожелая да пазите приятелите, с които ще ви събере животът, защото те са онзи отбор, с който вие ще печелите, каза още Румен Радев на младежите.

Бъдете амбициозни, искрени, вярвайте в себе си, наслаждавайте се на живота, обичайте и мечтайте, пожела Емел, която е избрала да учи психология, отличник, получила стипендия.

Мечтите стават реалност само когато има кой да ни подкрепи, затова искам да изкажа своите сърдечни благодарности към всеки, участвал в това събитие и всеки, помогнал нашата мечта да стане реалност, заяви избралата да учи медицина Снежина, която също е получила стипендия за успеха си.

Знанието е сила, а мечтите са за смелите, каза на абитуриентите Мария Данчева – мениджър в компанията „Кристиан оф Рома“, и добави, че по-доброто предстои. Фирмата осигурява екип от фризьори и гримьори за зрелостниците. Сейте труд, ще пожънете успех, сейте добрина, ще пожънете още по-голяма, пожела Вяра Михайлова - координатор на инициативата „Красавицата и Вяра“, която организира фотографите, които благотворително снимат абитуриентите. Моето послание към вас е да изградите собствен оригинален стил, оригинални в мисленето, говоренето, общуването и поведението, каза проф. Любомир Стойков - председател на „Академия за мода“, която осигурява бални рокли и абитуриентски костюми за младежите. Пожелавам ви смели мечти, които да реализирате с упорство и търпение, каза заместник-директорът на Театър 199 „Валентин Стойчев“ Боян Желязков. Театърът тази година е осигурил карти за целогодишно посещение на театрален сезон 2024/2025 в Театър 199.

Партньори на Администрацията на президента за реализиране на инициативата са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието и науката, и Министерството на младежта и спорта.

Инициативата „Подкрепи една мечта“ е насочена към младежите, настанени в социални услуги за резидентна и приемна грижа. В 11-и и 12-и клас в средното училище те получават подкрепа и напътствия за своето личностно развитие чрез образование или работа. Младежите са насърчени в решението си да продължат своето обучение във висше училище или професионален колеж, както и получават съвети за избора на подходяща специалност. Те се запознават с възможностите за реализация на пазара на труда чрез конкретни предложения за работа.

В подкрепа на мотивацията за учене Администрацията на президента отпуска еднократна стипендия за младежите от инициативата, които са приети да учат в университет или колеж. Финансова помощ за отличен успех получават и учениците от 12-и клас, които са настанени в комплекс за социални услуги. Средствата за стипендиите за студенти и ученици се набират по време на дарителската кампания, която президентската администрация организира всяка година.

Сред присъстващите на бала са вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков. 

Добавена на 30.05.2024 г. в 23:40 ч.