На извънредно заседание утре НС ще гласува мандатът за правителство с премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен


На извънредно заседание утре НС ще гласува мандатът за правителство с премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре от 10:00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с указа на президента, с който се предлага Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група и заявлението от сутринта на  вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, че няма да участва в парламентарната процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. 

В проекта на решение се посочва: Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията на Република България и като констатира, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 г. Мария Габриел - предложена да бъде избрана за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 г. на президента на републиката, е оттеглила заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство и че няма да участва в процедурата по избора и да предлага структура и състав на Министерския съвет, реши мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно. 

На извънреден брифинг вчера Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си днес, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. 

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

Добавена на 25.03.2024 г. в 15:20 ч.