Управителят на БНБ пристигна на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен премиер


Управителят на БНБ пристигна на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен премиер

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пристигна на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен министър-председател.

След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

По-рано днес Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. Предстои среща и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Добавена на 28.03.2024 г. в 19:15 ч.