И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев


И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев

И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на посещението си на гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Това е и начало на проект на Агенция „Митници“ за разширяване на всички ГКПП, започнахме взаимодействие с република Турция, допълни той.

Служебният премиер изтъкна доброто взаимодействие между България, Турция и Гърция по повод работата на тристранния комуникационен център на пункта.

От миналата година до сега 70%, че и повече са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата и това е благодарение на съвместните усилия на три държави, допълни той и каза още, че в турската област Одрин са 90% по-малко.

Усилията трябва да вървят съвместно – както за намаляване на нелегално пресичане на границата, така и за увеличаване на икономическото сътрудничество между държавите и нормалния начин на преминаване на границата на туристи и граждани, каза още Димитър Главчев.

Той поясни, че се предвижда разширение на „Капитан Андреево“ – както на самия пункт, така и изграждане на втори терминал малко по на-север, който да отделя трафика в посока Румъния или така наречения вертикален коридор север-юг.

Другото направление е да се разшири вторият пункт - „Лесово“ - „Хамзабейли“, с изграждане на навеси, повече ленти за преминаване, контролни везни и системи за дезинфекция.

Можем да обобщим, че и трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, което е началото и един добър пример за всички пунктове на България. Ако само тук разширим, задръстване ще се появи при Румъния - „Дунав мост“ 1 и 2, или при Сърбия, отбеляза още Димитър Главчев.

Добавена на 05.06.2024 г. в 19:55 ч.