От „Възраждане“ предлагат Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за ивицата Газа


От „Възраждане“ предлагат Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за ивицата Газа

От „Възраждане“ предлагат Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за ивицата Газа, съобщиха от формацията. Проектът на решение за предприемане на мерки във връзка с хуманитарната криза, вследствие на конфликта в ивицата Газа на основание чл. 86 от Конституцията на Република България, беше внесен от народния представител Даниел Проданов.

Решението дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки и действия.

„От „Възраждане“ предлагаме да се окаже хуманитарна помощ на цивилното палестинско население, засегнато от военните действия, съобразно обективните възможности на страната ни. Разбира се, това трябва да стане, съобразявайки се с оперативния механизъм за безопасно изпращане, получаване и съхранение на доставки на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни продукти, чрез кипърската инициатива за морски транспортен хуманитарен коридор, известна като „Амалтея“, или други създадени с тази цел международни инициативи.“, обосновава предложението си Даниел Проданов.

Вече над 40 страни координират помежду си изграждането и функционирането на гореспоменатия морски транспортен коридор,  належащо е нашата държава да заяви и изпълни на практика своята воля за спасяване на максимално голям брой човешки животи в ивицата Газа.

„Хуманитарните действия, които се основават на общочовешки принципи на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, имат за цел предоставяне на обща подкрепа, помощ и закрила за хората в държави извън ЕС, които са пострадали от природни или причинени от човека бедствия. Днес в ивицата Газа хиляди деца бедстват беззащитни – нещо, за което неколкократно алармира ООН и редица правителства“, допълва Проданов.

Вчера официални представители на 36 държави и агенции на ООН се събраха в Кипър, за да обсъдят как да ускорят предоставянето на помощ на обсадените палестинци в Газа чрез морски маршрут, открит миналата седмица, предаде Ройтерс.  На срещата присъства Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването на Газа, както и Къртис Рийд, началник на Съвета за национална сигурност на САЩ. Гладът в ивицата Газа става все по-масов и международните институции търсят алтернативни пътища за доставка на помощ, различни от сухопътните маршрути. Липсата на инфраструктура обаче е проблем. Хуманитарна организация, която изпрати помощ от Кипър миналата седмица, направи кей от отломки, а САЩ обявиха планове да създадат плаващ кей.

По силата на споразумение, сключено с Израел, товарите могат да преминават през проверки за сигурност в Кипър от екип, включващ Израел, като по този начин се премахва необходимостта от проверки на крайния пункт, за да се избегне забавяне при доставките на помощи.

Добавена на 21.03.2024 г. в 16:50 ч.