Работим усилено за съкращаване на всички срокове за изграждането на Националната детска болница, заяви д-р Влатко Глигоров


Работим усилено за съкращаване на всички срокове за изграждането на Националната детска болница, заяви д-р Влатко Глигоров

Ние работим усилено за съкращаване на всички срокове, като ти изтегляме максимално. Това изисква много работа и по-голям капацитет, не само в здравната инвестиционна компания, но и също така в Министерството на здравеопазването. Това заяви д-р Влатко Глигоров, новият директор на здравната инвестиционна компания за изграждане на Националната детската болница в "Горна Баня" в София.

Глигоров каза, че първоначално най-оптимистичният срок за завършването на болницата е бил четири години от започване на първоначалните строителни дейности с разрушаване и обезопасяване на терена. В момента новият план, който направихме, съкращава този период с девет месеца. Това е добър успех и най-оптимистичният вариант, каза той.

Попитан ще има ли достатъчно здравни работници, които да работят в новата болница и ще се наложи ли да се закриват детски отделения в другите болници Влатко Глигоров каза, че идеята не е да се закриват отделения, а да се трансформират и да се увиличи капацитетът и достъпността им. В тази посока служебният министър Кондева е провела разговори с Министерството на образованието, посочи Глигоров. Той съобщи, че утре ще бъде в Бургас, където ще се срещне с проф. Христо Бозов, ректор на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, както и с други ректори на медицински висши училища, за да синхронизират действията си, така че да има по-голям процент лекари с възможност да завършат педиатрия. Относно проблема с липсата на медицинските сестри се върви към съкращаване на процеса на обучение, така че четвъртата година да бъде реална практика, каза Глигоров.

Той потвърди, че желанието на служебното правителство и на министрите, е да подкрепят целия процес. "За само 10 дни, откакто съм директор, нямаше да мога да постигна тези неща без тяхната подкрепа", каза директорът на здравната инвестиционна компания за изграждане на Националната детската болница.

Добавена на 05.06.2024 г. в 15:40 ч.