Видяхме огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков по повод проваленото заседание на парламента


Видяхме огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков по повод проваленото заседание на парламента

В днешния ден видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС. Това заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на брифинг в парламента по повод на проваленото заседание на Народното събрание днес. 

В дневния ред за днес по искане на ПП-ДБ депутатите трябваше да обсъдят проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Кирил Петков коментира, че е неуважително от страна на ГЕРБ да извикат всички в неделя, тъй като заседанието бе насрочено от техния заместник-председател на парламента. По думите му второто неуважение е към техния министър-председател, който стоял сам и чакал да бъде изслушан, и третото неуважение е към Деня на Христо Ботев. „В неделя да извикат всички, а те да не се появят“, коментира Петков. Според него най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати, по-ниски от заплатите, договорени от неговото  правителство преди две години.

Николай Денков посочи, че днес служебното правителство, с безмълвното съдействие на новото мнозинство в парламента, е отказало на българските лекари и медицински сестри да обсъди и да реши веднъж завинаги въпроса как да осигури достойни възнаграждения, които отговарят на техните знания и техните денонощни усилия да осигурят здравето на гражданите. ГЕРБ-ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти, коментира той.

Денков припомни, че целта им е минималните заплати на лекарите да бъдат поне равни на средната работна заплата за страната, а за медицинските сестри и специалисти - поне 80 процента от средната за страната.

Александър Симидчиев и Асен Василев коментираха, че тази година средствата отпуснати за болнично здравеопазване са близо милиард повече. Асен Василев припомни, че подписаният Национален рамков договор с болниците, е предвиждал от 1-ви юни да се налагат глоби за директорите на болниците, които не са постигнали заплата от 2000 лева за лекар и 1500 лв. за медицинска сестра. Служебният кабинет, с новия шеф на касата, решиха, че ще замразят заплатите и няма да започнат да налагат тези глоби, коментира Василев. Той бе категоричен, че в следващ парламент категорично няма да управляват с ГЕРБ.

На 23 май т.г. служебният премиер Димитър Главчев  изпрати указания до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева,  с които без никаква мотивация й постави условия да гласува „въздържал се“ за резолюция, внесена и от България, каза Елисавета Белобрадова в коментар за втората тема, която беше предвидена за днешното заседание на парламента – резолюцията на ООН за Сребреница. По думите й това е не просто отклоняване от евроатлантическия ни път, това е и една нечовешка проява, защото на тази дата преди 30 години са убити около 8000 млади момчета и мъже-мюсюлмани. Затова очаквахме да има достатъчно народни представители днес в залата, които да осигурят изслушването на премиера, за да може той да обясни как се е стигнало до това указание само час преди гласуването, както и информацията, че впоследствие посланик Стоева е била помолена дори да не присъства на заседанието, обясни Белобрадова.

Според Явор Божанков днес ГЕРБ са осуетили изслушването и са скрили служебния кабинет от даване на отговори. По думите му става дума за системно поведение на ГЕРБ. Всички знаят, че те имат добри отношения с „Възраждане“, поведението им поставя под въпрос външната политика на България, заради стари обвързаности, ангажименти, поети от Борисов, продължи Божанков. Затова той смята, че от партията на Борисов не случайно са държали да управляват Министерството на външните работи. 

Една от промените в Конституцията беше да има възможност за парламентарен контрол върху изпълнителната власт по всяко време, посочи Атанас Атанасов, председател на ДСБ. Според него въпросите за това извънредно заседание са изключително важни и са се нуждаели от навременен отговор, те засягат здравето на хората и националната сигурност. Вторият въпрос – за резолюцията на ООН за Сребреница, е този, който, по думите му „пари под обувките на дамите и господата от ГЕРБ“, тъй като е излязла публична информация за външен натиск върху правителството да промени позицията на страната ни по такъв важен въпрос. Това би трябвало да заинтересува директно ДАНС, убеден е лидерът на ДСБ.

Добавена на 02.06.2024 г. в 19:50 ч.