Според „Възраждане“ се прави опит да бъде повторен гръцкия сценарий в България


Според „Възраждане“ се прави опит да бъде повторен гръцкия сценарий в България

Според „Възраждане“ се прави опит да бъде повторен гръцкия сценарий в България.

Пред журналисти в парламента народният представител Димо Дренчев заяви, че от партията са пуснали писмо до посланиците на страните от Европейския съюз, Великобритания, САЩ, Китай и Русия относно това, което беше и поводът за днешното изслушване в парламента на председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов - че се прави опит да се повтори един гръцки сценарий в България, да се манипулират макроикономическите данни от статистиката и България да бъде представена в по-добра светлина макроикономически с цел да бъдем приети в еврозоната, заобикаляйки критериите за инфлация и дефицита.

Имаме информация, че са правени срещи, и те са водени от Атанасов, с големите хранителни вериги, с монополите, с мобилните оператори с цел да се свалят цените, каза Дренчев. Той добави, че е оказван натиск по места в НСИ да бъдат манипулирани данните от статистиката, да се включат в кошницата стоки от промоции, да се изкриви и да се промени тежестта им с цел да бъде приета България в еврозоната в нарушение на изискванията, което по думите му е опасно както за нашата икономика, така и за самата еврозона.

Дренчев посочи, че дори председателят на НСИ е казал, че не е много сигурен какво ще излезе в доклада, който се очаква на 22 април. Имаме информация, че няма да отговорим на трите процента бюджетен дефицит, още повече с решението да се попълни с един милиард лева Фонда за сигурност на електроенергийната система до края на този месец, отбеляза депутатът. 

"Не съм сигурен, че Асен Василев е истински привърженик на еврозоната, коментира той и добави, че по време на неговото министерстване няма да влезем там. Датата 1 януари 2025 г. вече е отпаднала, сега в момента говорим някъде за средата на 2025, но по-скоро според мен най-рано ще отидем в края на следващата година", добави Дренчев.

Той изрази притеснение, че България ще бъде приета в нарушение на критериите, точно както стана в Гърция. Тогава те манипулираха собствената си статистика. Последващите информации излязоха, че в Евростат са знаели, че Гърция е подала фалшива информация, но тъй като решението е политическо, тя беше приета през 2001 г. Осем години по-късно Гърция фалира, заплашвайки да завлече със себе си и целия европейски проект, каза Дренчев и добави, че не искат да не бъде това съдбата и на България.

Дренчев апелира към професионализма на работещите в НСИ.

По-рано днес изключените депутати и общински съветници от "Възраждане" съобщиха, че започват работа по нова политическа организация. Доколкото пътят им е разделен вече с „Възраждане“, те са свободни да правят каквото пожелаят, коментира Дренчев.

Относно това колко техни депутати очакват да имат в следващия ЕП, той посочи, че се борят да бъдат втора партия. Няма да се учудя, ако вкараме и петима евродепутати. Ако управляващата доскоро сглобка продължава по този начин да се дъни всеки Божи ден - да не станем и първа сила, коментира Дренчев и отрече, че лидерът на партията ще бъде водач на листата.

Добавена на 27.03.2024 г. в 15:15 ч.