С различни прояви в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни


С различни прояви в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни

С различни прояви в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни.

Кметът на София Васил Терзиев ще даде началото на месеца на детето в града. В 9:00 часа в Княжевска градина Терзиев ще открие празника на децата - „Мечтаем Заедно“, съобщиха от Столичната община. 

От Българския Червен кръст (БЧК) са предвидили редица събития в София, Пловдив, Бургас и Варна, на които ще бъдат раздавани балони на децата и информационни материали на техните родители за значението на имунизациите, съобщиха от организацията. Партньори в инициативата са Министерството на здравеопазването, УНИЦЕФ – България и Националната мрежа на здравните медиатори. 

МВР организира специален празник за децата в пространството между сградата на ведомството (от ул. „Паренсов“) и градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ от 10:00 часа, съобщиха от ведомството. От 21:00 часа ще има и ЗD светлинен видео спектакъл на сградата на МВР, част от откриването на информационно събитие „Заедно за по-сигурно бъдеще”.

По повод 1 юни БДЖ организира пътуване с ретровлак до Банкя. Композицията ще бъде съставено от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III “Корона Експрес“, съобщиха от железницата. Парният локомотив от Централна гара София в 09:55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10:25 ч. От Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:55 ч. и ще пристигне в столицата в 16:25 ч. 

Безплатно ползване на лифтове Витошко лале 1 и Витошко лале 2, за деца до 14 години, организират от „Витоша ски“. Така ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата, обявиха от компанията. 

По повод 1 юни в Южния парк в София се организира благотворително бягане от учители по английски език и техните ученици. Събитието има за цел да се съберат средства за лечебна апаратура за деца и за организиране на лекции за повишаване на здравната култура на децата. Според организаторите, маратонът “НЕзависими” има за цел да провокира у подрастващите нагласи срещу вредите от тютюнопушенето и застоялия начин на живот, вредните напитки и зависимостите. Предвидени са два старта – от 9:00 и от 10:00 часа. 

Между 10:00 и 15:00 часа, децата в София ще имат възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак, съобщи "Метрополитен" ЕАД в профила си във Фейсбук. От там допълват, че освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините "спят" в депото, и ще се запознаят отблизо с конструкцията и функциите им, за да возят безопасно и комфортно.

Международният ден на детето - 1 юни се отбелязва от 1925 г. съгласно решение на Световната конференция за благосъстояние на децата с участието на 54 държави, проведена същата година в Женева, Швейцария, на която е приета Декларация за правата на детето без значение от неговата раса, националност и религия, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. На 22 ноември 1949 г. на конференция на Международната демократична федерация на жените в Москва, СССР, е взето решение на 1 юни да се отбелязва Международен ден за защита на децата с цел защита на правата им, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование. Като такъв денят се е отбелязвал от 1950 г. в над 50 държави, повечето от които от бившия социалистически блок. В България 1 юни се е отбелязвал съгласно указ на цар Борис III през 1927 г.

Добавена на 01.06.2024 г. в 07:45 ч.