Ще има необходимото увеличение на заплатите в детското и училищно здравеопазване от 1 април, обяви столичният кмет Васил Терзиев


Ще има необходимото увеличение на заплатите в детското и училищно здравеопазване от 1 април, обяви столичният кмет Васил Терзиев

Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото увеличение и ще се изпълни колективният трудов договор. Това обяви на брифинг кметът на София Васил Терзиев по повод протеста на работещите в детското и училищно здравеопазване с искане за увеличение на възнагражденията, който се състоя вчера. Това увеличение ще се случи от 1 април, уточни той. 

В редица разговори с Министерския съвет договорихме, че това нещо ще се случи, посочи Терзиев и допълни, че вече се правят всички формални постъпки за това. 

Искаме да кажем, че за нас това е изключително важна тема - справедливото възнаграждение на всички заети, подчерта столичният кмет и припомни за вече постигнати увеличения на възнагражденията в областите транспорт, култура и образование. „Сега се радвам и че за здравеопазването можем да направим тази тъй важна крачка“, каза още той.

Васил Терзиев обърна внимание, че с Министерския съвет са водени активни разговори да бъдат осигурени средствата и да бъдат изплатени по правилния начин. Постигната е целта за основна заплата от 1890 лева, уточни той.

Кметът поясни, че е бил внимателен в подхода в тази ситуация, за да не се отвори голям системен проблем. Обясних и на синдикатите, че е много популистко и удобно да се вмени на Общината да доплаща за държавно делегирани дейности, за да се използва справедливият гняв на хората за проблеми, които са се трупали години наред, но това само прави системният проблем още по-дълбок, коментира Терзиев. Той подчерта, че затова настояването е било държавата да влезе в ролята си. Според него иначе това би отворило вратата всеки, работещ с държавно делегиран бюджет, да иска компенсиране, което е неправилно, безотговорно и не е държавнически подход. „Най-важното нещо в институционалността е всяка институция да си поеме ролята, а не постоянно да се правят „кръпки““, заяви столичният кмет. 

В системата на детското и училищното здравеопазване са заети 2000 души, като синдикатите настояваха за 35% увеличение на възнагражденията. Или основната заплата от 1350 лева да се увеличи на 1890 лева, с 540 лева. Първоначално кметът каза, че исканията им могат да бъдат удовлетворени, но частично. Сред обявените искания беше и увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно, както и ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до девет брутни месечни възнаграждения. 

След протеста вчера кметът Васил Терзиев съобщи, че е поканил на разговор преговорен екип на двата синдиката „Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

 

Добавена на 27.03.2024 г. в 14:35 ч.