Постигната е договореност за още 40,7 млн. лв. за висшето образование, каза служебният премиер Димитър Главчев след среща със синдикати


Постигната е договореност за още 40,7 млн. лв. за висшето образование, каза служебният премиер Димитър Главчев след среща със синдикати

Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер. 

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лева, за които ви съобщихме онзи ден. Казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лв., каза още премиерът. 

Главчев посочи, че средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи. 

На въпрос за разпространена позиция от Съвета на ректорите, в която се казва, че на 20 май академичните институции няма да отворят врати в знак на протест, премиерът Главчев посочи, че всички техни искания към момента са изпълнени. Не говоря от тяхно име, подчерта служебният премиер. 

На брифинга Валери Апостолов от синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“ обяви, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като „първата стъпка е изпълнена".

Представителите на синдикатите подчертаха, че въпреки това протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование. 

Добавена на 17.05.2024 г. в 21:10 ч.