Бъдете любопитни, ученолюбиви, играйте, четете, забавлявайте се с приятели и бъдете добри един към друг, се обърна към децата председателят на ДАЗД


Бъдете любопитни, ученолюбиви, играйте, четете, забавлявайте се с приятели и бъдете добри един към друг, се обърна към децата председателят на ДАЗД

Бъдете любопитни, ученолюбиви, играйте, четете, забавлявайте се с приятели и най-вече бъдете добри един към друг, се обърна към децата на 1 юни председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Теодора Иванова. Подайте ръка на по-слабите от Вас, помагайте си и заедно откривайте и покорявайте света, допълни тя в поздравление, разпространено от агенцията.

1 юни е един от най-важните дни в годината, защото днес празнуваме Вашия празник. Няма нищо по-истинско и ценно от вашите усмивки и щастливи лица. Детството е най-красивият и чист етап от живота, посочи Иванова. Често Ви казваме, че Вие сте бъдещето и Ви натоварваме с не леки очаквания, а всъщност ние, възрастните, трябва да Ви осигурим безгрижно детство и възможност за добро развитие. Вие сте най-важното на света. Не го забравяйте. 1 юни е Международният ден на детето, но e необходимо да бъдат положени всички усилия, така че всеки ден да бъде празник за Вас. А Вие мечтайте смело и вярвайте във себе си, защото сте бъдещето, добави тя. 

Теодора Иванова се обърна и към порасналите деца. Темата за децата е изключително чувствителна и е трудно винаги всички да сме на едно мнение. Вярвам обаче, че това, което ни обединява е стремежът да осигурим на всяко дете щастливо и безопасно детство, и да му гарантираме условия за пълноценно развитие, допълни Иванова. Нека още веднъж си припомним, че най-важното за децата е да ги разбираме, подкрепяме и обичаме, да ги възпитаваме чрез примера, който им даваме. Нека бъдем толерантни, човечни и загрижени, както спрямо близките ни, така и спрямо всеки друг, призова председателят на ДАЗД. 

Иванова призова и децата да се доверяват повече на близките си, да търсят подкрепата на възрастните и да не забравят, че те също са били деца. Познаваме тревогите Ви, затова позволете ни да бъдем част от живота Ви не само на 1 юни, а всеки ден, каза в заключение Иванова. 

Не само на 1 юни следва да се вгледаме в децата, а всеки ден трябва да им посветим своето внимание. Това мнение изказаха пред БТА специалисти от Национална мрежа за децата (НМД) във връзка с днешния Международен ден на децата. Според тях държавата също трябва да създава условия за по-добрата връзка между родителите и децата от най-ранна детска възраст. Те напомниха за забързаното ежедневие, което пречи на това семействата по-често да се събират заедно.

 

Добавена на 01.06.2024 г. в 10:20 ч.