От началото на кампанията до 12:00 ч. днес в МВР са получени 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права


От началото на кампанията до 12:00 ч. днес в МВР са получени 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права

От началото на кампанията до 12:00 ч. днес в МВР са получени 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това съобщиха от ведомството.

Всеки може да съобщава за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

До момента са образувани 99 досъдебни производства.  

Към 12:00 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ са издали 34 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 4 юни до момента те са 517.

Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден. Оперативната обстановка в зоните за отговорност е нормална, трафикът през отделните ГКПП е съобразно тяхната специфика. В рамките на деня, при констатиране на увеличаване на пътникопотока и създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства, има готовност за периодично въвеждане на облекчени проверки.

Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите, каза по-рано днес пред медиите и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. От тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове, посочи той.

МВР охранява всички над 11 хиляди секции. В тях няма да бъдат допускани хора с опасни предмети, оръжие и снимащи устройства.

Добавена на 09.06.2024 г. в 14:50 ч.